Rovinj je grad u kojem se povijest i suvremenost neprestano ogledaju jedna u drugoj, a jedan od projekata koji svjedoči ovoj posebnoj vrsti autentičnosti nosi ime „The Signature Dish: 4 of a Kind – Absurd Enough to Matter”. Događanje organizira Maistra Hospitality Group, a ono hranu postavlja uz bok umjetnosti, arhitekturi ili poeziji, a ovoga će se puta održati u Grad Park Hotelu Rovinj, i to 30. listopada.
Inspiraciju projekt crpi iz istarskih freski, skromnih zidnih slika koje stoljećima čuvaju priče o zajedništvu, radu i gozbi. Njihova filozofija sada se prevodi u suvremeni jezik gastronomije, a tanjur postaje platno na kojem se ta priča nastavlja.
Nastupaju cijenjeni chefovi
Za taj pothvat okupljena su četiri snažna kulinarska imena.
Marina Gaši, samouka chefica iz Novigrada, u restoranu Marina godinama gradi filozofiju kuhanja koja proizlazi iz jednostavnosti. Ono što je došlo iz mora ili sazrelo u polju u njezinim rukama postaje jelo oslobođeno viška ukrasa, čista emocija prostora pretočena u okus. U njezinu minimalizmu skriva se najveći luksuz: autentičnost.
Danijel i Ilja Đekić su pak chefovi i vlasnici rovinjskog Montea, prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Poznati su po tome što običnu svakodnevicu pretvaraju u svečanost. U njihovoj filozofiji hrana nije samo individualno iskustvo, nego prije svega čin zajedništva, a upravo je to ono što istarske freske stoljećima prenose.
Na ovom posebnom eventu sudjelovat će i Jeffrey James Vella, Maltežanin koji je svoj kulinarski dom pronašao u Rovinju. Kao korporativni kulinarski direktor Maistra Hospitality Group i chef restorana Cap Aureo, koji je ove godine dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, a poznat je po „vegetable-loving“ konceptu i menijima koji odražavaju sezonski ritam prirode. Njegovi tanjuri funkcioniraju kao putovanja: od polazišta u lokalnim namirnicama, preko slojevitog istraživanja tehnika, do povratka korijenima.
Na koncu, tu je i David Žefran, chef restorana Milka i nositelj projekta Taste Slovenia. Žefran gradi kuhinju koja proizlazi iz alpskog podneblja i filozofije održivosti. U njegovim se jelima priroda pretače u suvremene interpretacije, a svaki tanjur spaja naslijeđe i inovaciju. Njegov pristup povezuje lokalno i globalno, jednostavnost i sofisticiranost, dajući nov sloj priči o hrani kao kulturnom identitetu.
Uz hranu – umjetnost
Kako bi sve bila savršeno zaokružena priča, pridružit će joj se i jedna od najtalentiranijih hrvatskih slastičarki Maša Salopek, danas dio tima Cap Aureo, gdje svojim desertima stvara trenutke koji ostaju i nakon što se večera završi. Kod nje je slatkoća više od okusa: memorija, emotivni epilog koji urezujemo u sjećanje.
Struktura njihove zajedničke večeri podijeljena je u pet cjelina, a svaka slijedi logiku fresaka i filozofiju zajedništva: od prologa koji govori o dijeljenju, preko mora i gozbe kao simbola svakodnevice i slavlja, do duhovne meditacije i epiloga u kojem desert ostaje kao trajni trag. No večer neće biti samo gastronomsko iskustvo. Svoj glas dat će i Marcela Oroši, čija interpretacija glazbe neće biti tek ukras, već oblik prostora i dodatni sloj emocije. Preciznost, tišina i ton oblikovat će nevidljivu arhitekturu događaja.
U Rovinju će se uskoro pokazati da hrana doista može biti jednako snažan kulturni identitet kao pjesma ili slika, a održivost i tradicija ne predstavljaju ograničenja, nego najuzvišeniji oblik luksuza.
Za rezervaciju stola i više informacija o projektu očitajte QR kod:
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Maistra Hospitality Group.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....