Genijalno

Pet vrhunskih chefova i jedna slastičarka, ovakva večera se ne događa svaki dan!

Danijel Đekić, Marina Gaši i Ilja Đekić

 Maistra Hospitality Group
„The Signature Dish: 4 of a Kind – Absurd Enough to Matter” je događanje koje hranu stavlja uz bok umjetnosti, arhitekturi ili poeziji
„The Signature Dish: 4 of a Kind – Absurd Enough to Matter” je događanje koje hranu stavlja uz bok umjetnosti, arhitekturi ili poeziji

Rovinj je grad u kojem se povijest i suvremenost neprestano ogledaju jedna u drugoj, a jedan od projekata koji svjedoči ovoj posebnoj vrsti autentičnosti nosi ime „The Signature Dish: 4 of a Kind – Absurd Enough to Matter”. Događanje organizira Maistra Hospitality Group, a ono hranu postavlja uz bok umjetnosti, arhitekturi ili poeziji, a ovoga će se puta održati u Grad Park Hotelu Rovinj, i to 30. listopada.

Inspiraciju projekt crpi iz istarskih freski, skromnih zidnih slika koje stoljećima čuvaju priče o zajedništvu, radu i gozbi. Njihova filozofija sada se prevodi u suvremeni jezik gastronomije, a tanjur postaje platno na kojem se ta priča nastavlja.

image
Maistra Hospitality Group
image
Maistra Hospitality Group

Nastupaju cijenjeni chefovi

Za taj pothvat okupljena su četiri snažna kulinarska imena.

Marina Gaši, samouka chefica iz Novigrada, u restoranu Marina godinama gradi filozofiju kuhanja koja proizlazi iz jednostavnosti. Ono što je došlo iz mora ili sazrelo u polju u njezinim rukama postaje jelo oslobođeno viška ukrasa, čista emocija prostora pretočena u okus. U njezinu minimalizmu skriva se najveći luksuz: autentičnost.

Danijel i Ilja Đekić su pak chefovi i vlasnici rovinjskog Montea, prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Poznati su po tome što običnu svakodnevicu pretvaraju u svečanost. U njihovoj filozofiji hrana nije samo individualno iskustvo, nego prije svega čin zajedništva, a upravo je to ono što istarske freske stoljećima prenose.

image

Ilja i Danijel Đekić vlasnici su rovinjskog restorana Monte

Maistra Hospitality Group

Na ovom posebnom eventu sudjelovat će i Jeffrey James Vella, Maltežanin koji je svoj kulinarski dom pronašao u Rovinju. Kao korporativni kulinarski direktor Maistra Hospitality Group i chef restorana Cap Aureo, koji je ove godine dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, a poznat je po „vegetable-loving“ konceptu i menijima koji odražavaju sezonski ritam prirode. Njegovi tanjuri funkcioniraju kao putovanja: od polazišta u lokalnim namirnicama, preko slojevitog istraživanja tehnika, do povratka korijenima.

image

Jeffrey James Vella, Maltežanin koji je svoj kulinarski dom pronašao u Rovinju

Maistra Hospitality Group

Na koncu, tu je i David Žefran, chef restorana Milka i nositelj projekta Taste Slovenia. Žefran gradi kuhinju koja proizlazi iz alpskog podneblja i filozofije održivosti. U njegovim se jelima priroda pretače u suvremene interpretacije, a svaki tanjur spaja naslijeđe i inovaciju. Njegov pristup povezuje lokalno i globalno, jednostavnost i sofisticiranost, dajući nov sloj priči o hrani kao kulturnom identitetu.

image

David Žefran, chef restorana Milka i nositelj projekta Taste Slovenia

Darko Tomas/Cropix

Uz hranu – umjetnost

Kako bi sve bila savršeno zaokružena priča, pridružit će joj se i jedna od najtalentiranijih hrvatskih slastičarki Maša Salopek, danas dio tima Cap Aureo, gdje svojim desertima stvara trenutke koji ostaju i nakon što se večera završi. Kod nje je slatkoća više od okusa: memorija, emotivni epilog koji urezujemo u sjećanje.

image

Slastičarka Maša Salopek

Maistra Hospitality Group

Struktura njihove zajedničke večeri podijeljena je u pet cjelina, a svaka slijedi logiku fresaka i filozofiju zajedništva: od prologa koji govori o dijeljenju, preko mora i gozbe kao simbola svakodnevice i slavlja, do duhovne meditacije i epiloga u kojem desert ostaje kao trajni trag. No večer neće biti samo gastronomsko iskustvo. Svoj glas dat će i Marcela Oroši, čija interpretacija glazbe neće biti tek ukras, već oblik prostora i dodatni sloj emocije. Preciznost, tišina i ton oblikovat će nevidljivu arhitekturu događaja.

U Rovinju će se uskoro pokazati da hrana doista može biti jednako snažan kulturni identitet kao pjesma ili slika, a održivost i tradicija ne predstavljaju ograničenja, nego najuzvišeniji oblik luksuza.

Za rezervaciju stola i više informacija o projektu očitajte QR kod:

image
Maistra Hospitality Group

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Maistra Hospitality Group.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:22