PROLJEĆE U ČAŠI

PIVIONICA: Ekipa koja kuha svijetlo pivo s dodatkom japanskog sencha zelenog čaja, latica ruže i jasmina!

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Hrvatska pivska scena iz godine u godinu postojano raste, na policama dućana sve je bolji izbor zanatskog piva, a u pivnicama redovito možete kušati brojne izvrsne, ali i posve neočekivane kombinacije aroma i okusa

Tako se nedavno u zagrebačkom Hop In Baru točilo jedno sasvim iznenađujuće pivo zvano Sencha Rose Tea Ale, svijetlo pivo s dodatkom japanskog sencha zelenog čaja, latica ruže i jasmina, cvjetnih aroma, blage gorčine i ukupno 5,1% alkohola. Naizgled nespojivi sastojci ove limitirane serije pivovare Pivionica ponukali su nas da potegnemo do njihova pogona na Brezovačkoj cesti nedaleko zagrebačke Arene i saznamo što novo kuhaju.

Zagreb, 070319.
Craft pivovara Pivionica.
Na fotografiji: Sanja Cvetanovic, Danijela Kotaranin i Dino Kota.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

U malom postrojenju Pivionice njeni vlasnici, Dino Konta i Sanja Cvetanović, sa svojim suradnicama marljivo kuhaju pilsner i British stout pivo pod nazivom Fulir, India Pale Lager i Huncut svijetlo lager pivo, etikete koje su dostupne u našim većim trgovinama, a nadahnuće za svoj prvi eksperiment s čajem pronašli su u inozemstvu, točnije u Londonu.

Zagreb, 070319.
Craft pivovara Pivionica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

U jednoj londonskoj pivnici Dino i Sanja prvi put su kušali pivo sljubljeno s čajem, kuhano na belgijski način, prilično slatko, ali ipak lagano. Iako ih je pivo oduševilo, smatrali su da mogu i bolje i prihvatili su se posla.

Zagreb, 070319.
Craft pivovara Pivionica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Prilikom osmišljavanja svog prvog piva s čajem odlučili su preskočiti suvišnu slatkoću, ali zadržati cvjetne arome i naglasak ostaviti na pivo. Kao rezultat nastalo je više od 500 litara Sencha Rose Tea Ale, osvježavajućeg piva koje se prošli tjedan točilo u barovima poput Hop Ina, Craft Rooma na Opatovini ili pak bistroa Šalša na Trešnjevci. Nestalo je u trenu, uz tek pokoju litru koju još možete pokušati pronaći na tim adresama.

Zagreb, 070319.
Craft pivovara Pivionica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

- Reakcije na Senchu su bile zaista izvanredne, ljudi nam govore da smo im donijeli proljeće! Nitko kod nas do sada nije napravio pivo na taj način. Posebno smo pazili na sastojke i zapravo smo prvo pripremili čaj, a potom ga spajali s pivom kako bismo izbjegli pretjeranu gorčinu koju nose tanini iz čaja i iznimno smo zadovoljni. Imajte na umu da nam je za tih 500 litara bilo potrebno više od dva kilograma čaja da dobijemo što želimo. Pritom nam gaziranost piva omogućuje da te arome zaista procvjetaju - zadovoljno nam je prepričao Dino.

Zagreb, 070319.
Craft pivovara Pivionica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Novu seriju Senche za sada ne planiraju, ali su si postavili idući izazov. Naime, u Pivionici se trenutno kuha pivo s rooibosom, kardamomom i narančom. - Htjeli smo nešto drugačije ovaj put jer craft u samom svom DNA nosi potrebu za inovacijom i eksperimentima. Velika većina ljubitelja craft piva probat će neobično pivo jednom, tek toliko da ga proba, a potom želi nešto novo. Stoga smo odlučili i mi nastaviti kombinirati - izjavio je Dino pa dodao:

Zagreb, 070319.
Craft pivovara Pivionica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

- Ovo nam je pivo crvenkaste boje jer smo spajali pivo s rooibos čajem, a dodali smo mu i kardamom da dobijemo pikantnost te sok i koricu naranče da zaokruže priču s malo voćnosti i sočnosti - objasnio nam je. Pivo je zrelo i ne treba puno odležavati, samo mu se dodaju arome i potom se karbonizira.

Zagreb, 070319.
Craft pivovara Pivionica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Nova kreacija pivovare Pivionica točit će se na odabranim mjestima već idući vikend, a više informacija o lokacijama potražite na društvenim mrežama pivovare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11