GARDIA

Pivo bez glutena koje se može pohvaliti snažnim karakterom i dobrim okusom!

Filip Ileković i Fabijan Marić
 Marko Miščević/Cropix

Gardia nije prvo bezglutensko pivo na hrvatskom tržištu, ali je jedno od rijetkih koje se može pohvaliti izraženim identitetom i snažnim okusom. Začetnici ovog gluten free brenda su Fabijan Marić i Filip Ileković, dva mlada entuzijasta odlučna da pitko pivo klasičnog lager okusa predstave zagrebačkim pivopijama, ali i izvan glavnog grada.

Fabijan gluten ne konzumira posljednjih sedam godina, a Filip broji dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i kuhanju piva - pivskim znalcima poznat je i kao bivši frontmen popularnog Petog elementa. Upravo su sušta potreba i višegodišnje iskustvo stvorili pivo koje će razveseliti sve one koji gluten ne smiju ili ne žele konzumirati.

image
Gardia bezglutensko pivo
Marko Miščević/Cropix

Izbjegavanje kontaminacije glutenom okosnica je gluten free proizvodnje, a dečki ističu kako sam proces dobivanja takvog piva nije toliko kompleksan, ali zahtijeva točnost, preciznost i pedantnost. Što to točno znači?

- Dva su načina dobivanja bezglutenskog piva. Prvi isključuje sve sastojke koji sadrže gluten, kao što su piva od heljde ili riže, pa je u tom slučaju važno paziti da u procesu proizvodnje ne dođe do kontaminacije nekim drugim česticama koje sadrže gluten. Drugi način, na koji nastaje i Gardia, podrazumijeva proizvodnju od poznatih pivskih sastojaka (ječmenog slada) iz kojih se gluten uklanja enzimima i finom filtracijom. Pivo punimo u u Grazu, u pivovari FLECKS Steierbier - objašnjava Fabijan.

image
Gardia bezglutensko pivo
Marko Miščević/Cropix

Svaka šarža Gardije testirana je na Institutu “Andrija Štampar”, a dečki ovu fazu proizvodnje doživljavaju krajnje ozbiljno.

- Sigurnost proizvoda iznimno nam je važna jer bezglutenska proizvodnja nosi veliku odgovornost. Potrošači koji potencijalno dolaze u kontakt s glutenom mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Upravo je sigurnost jedna od tri najvažnije karakteristike Gardije - ističu.

Druge dvije su okus i karakter. Postići da bezglutensko pivo ima klasičan okus nije jednostavno - oni osjetljiviji koji su kušali neke prethodne pivske pokušaje u Hrvatskoj nisu mogli popiti više od jedne boce.

image
Filip Ileković i Fabijan Marić
Marko Miščević/Cropix

- Gardia je pitko pivo, klasičnog lager okusa, i to smatramo uspjehom. Za okus dobivamo pohvale, i to nam je najvažnije. Karakterom je to snažno pivo, pomalo tradicionalno - kaže Fabijan.

Kratkoročni im je plan dodatno učvrstiti distribuciju u Hrvatskoj, a dugoročno se žele okušati u proizvodnji drugih okusa i varijanti bezglutenskog piva.

- Trenutačno proizvodimo samo lager, ali želimo ponuditi i IPA-u, dark lager te sezonske varijante poput pilsnera i ambera. Također planiramo naše pivo plasirati i na europskom tržištu jer je poznato da je konzumacija bezglutenskih proizvoda u zemljama poput Danske, Švedske, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške i do tri puta (per capita) veća nego u Hrvatskoj. Na tim tržištima vidimo svoju budućnost - govore.

image
Gardia bezglutensko pivo
Marko Miščević/Cropix

Gardiju možete pronaći u većini trgovina zdrave hrane, poput Mrkvice, Tvornice zdrave hrane i dućana GlutenBio, ali i u ugostiteljskim objektima te, uskoro, u većim trgovačkim lancima. Sve lokacije možete provjeriti na mrežnim stranicama www.gardia.hr.

Veseli činjenica što je naše tržište ovakvo pivo dočekalo raširenih ruku, što su mnogi ugostitelji i vlasnici kafića prepoznali želje i potrebe modernih potrošača te što Filip i Fabijan ne planiraju stati samo na lageru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:20