CRAFT SCENA

Pivovara Lepi dečki u novoj godini uvodi održiviji način proizvodnje i donosi brojne novitete

 Marko Miscevic/Cropix/
Osim novih piva i širenja proizvodnje, u pivovari Lepi dečki uvode i održiviji način proizvodnje

Iz međimurske pivovare Lepi dečki, s pogonom u Čakovcu, koji smo nedavno i posjetili, s početkom godine najavili su brojne novitete. Kako pišu Međimurske novine, proširuju proizvodni kapacitet za još 400 tisuća litara, a uvode i novu liniju za punjenje boca i limenki te opremu koja će rezultirati svjesnijoj, zero waste i carbon neutral proizvodnji.

"To je sasvim nov i moderan pristup koji je tek nedavno započeo u Americi. Sve veći zaokret prema plasiranju proizvoda u najboljoj ambalaži, a to je limenka, kao i punjenje na dušik, odnosno nitro, povećavaju kvalitetu i zadržavaju svježinu piva", pojasnio je vlasnik pivovare Danijel Radek za Međimurske novine.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Najavili su i širenje na europsko tržište. Za sada ih, kako su rekli, sigurno čeka izvoz u Bugarsku, Italiju i Španjolsku, a u planu su i Francuska i Austrija.

"U Hrvatskoj smo prisutni od Žabnika do Dubrovnika, od Istre do Slavonije i sad je vrijeme za proboj na europsko tržište. Strani kupci preferiraju craft pivo u limenci, takvo pivo daje najbolji okus, čuva svježinu i kvalitetu piva i upravo je takva ambalaža budućnost. Naravno, ne smijemo zaboraviti i manje logističke izazove, kao i ekološki pristup takvom pakiranju, aluminij se ipak lakše reciklira od stakla", rekao je Radek, a isto je svojevremeno pojasnio i nama.

image
Marko Miscevic/Cropix/

"U Hrvatskoj je limenka percipirana kao nešto jeftino i ružno. Mi se protiv toga borimo već godinama, a moram spomenuti i da sve što šaljemo u izvoz, šaljemo u limenkama jer se vani to više traži, pa nije čudno niti da u restoranu visoke kuhinje dobiješ pivo u limenci. Kod nas su to rijetki izuzeci", rekao nam je pri našem posjetu čakovečkoj pivovari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:53