SLUŠAJ CHEFA

PIVSKA HRANA KORAK PO KORAK: Kako napraviti savršena škotska jaja po receptu Marka Palfija?

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Marko Palfi, jedno od najpoznatijih imena naše gastro scene, već neko vrijeme vodi glavnu riječ u kuhinji The Garden Bar & Kitchen u Preradovićevoj te u čakovečkom dvorcu Zrinski

Koncept craft piva, gastro pub hrane i dobre glazbe glavna je misao vodilja neumornog tima Garden Breweryja i kreativnog chefa koji je, samo za nas, otkrio recept za scotch egg (škotsko jaje), jedno od osnovnih jela na meniju svakog dobrog puba.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Na fotografiji: Marko Palfi, chef.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

KORAK PO KORAK: Škotska jaja (Scotch eggs)

2 jaja

Za meso:

120 g mljevene svinjske potrbušine
1 brioche pecivo
malo mlijeka
sol i papar
malo mljevenih tostiranih sjemenki komorača
sjeckani peršin

Za panadu:

1 jaje
dvije šake panko mrvica
malo brašna

KORAK 1.

Mesu dodajte sol, papar, dva prstohvata sjemenki komorača i sjeckani peršin.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

KORAK 2.

Brioche pecivu odstranite koricu te ga namočite u malo mlijeka. Natopljeni brioche zajedno s mlijekom dodajte mesu.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

KORAK 3.

Sve dobro promiješajte.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

SAVJET: Koristite dva puta sitno mljevenu svinjsku potrbušina jer želite dobiti smjesu nalik pasti. Meso mora imati barem 30% masnoće.

KORAK 4.

Zagrijte vodu za kuhanje jaja do vrenja. Kad voda zavrije, ubacite jaja i namjestite alarm za šest minuta.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

SAVJET: Pripremite zdjelu hladne vode s ledom u koju ćete, nakon šest minuta, ubaciti jaja kako biste zaustavili proces kuhanja. Ovaj korak nikako nemojte preskočiti!

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

KORAK 5.

Skuhana jaja lagano tucite o ravnu plohu i nastavite ih guliti u hladnoj vodi.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

SAVJET: Jaja gulimo pod vodom jer ona ulazi u područje između opne i ljuske te tako olakšava guljenje.

KORAK 6.

Odvojite 60 grama smjese od mesa i u ruci formirajte tanku pljeskavicu. Jaje položite u sredinu dlana i ravnomjerno obložite sa smjesom.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

KORAK 7.

Jaje uvaljajte u brašno, zatim u jaja i, na posljetku, u panko mrvice.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

SAVJET: Prilikom paniranja, jednu ruku koristite za mokre sastojke, a drugu ruku za suhe.

KORAK 8.

Pržite sedam minuta u dubokom ulju na 160 stupnjeva Celzijevih.

Zagreb, 140319.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Scotch egg.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

Izdvajamo

Iz drugih medija