VINSKE MUŠICE

Plešivički pinot crni na putu je emancipacije, i to u svom autentičnom stilu

 Mario Kucera
Tipični domaći predstavnik ove sorte može bez ustručavanja stati uz vodeće regije svijeta

Burgundska elegancija i živahnost ili njemačka voćnost i providnost, boje za sada ne stanuju na Plešivici kad je u pitanju pinot crni. Na Plešivici nema ni takozvane novosvjetske mekoće i punoće (iako je, budimo iskreni, pojam novosvjetski stil vina sasvim potrošen i zapravo u praksi više ne postoji), tako da su izbjegnuti ekstremi s obje strane stilskog spektra. Na Plešivici postoji jedan autentični stil pinota crnog koji posjeduje malo od obje strane, na jednoj tradicionalne i terroirske, a na drugoj moderne i sortne. Tako da je tipični plešivički pinot crni obično punijeg tijela i bogatije teksture, s istim tipom crvenog voća na nosu kao i kod drugih, međutim nijansu zrelijeg i ponekad čak i džemastog karaktera, ali opet uvijek dovoljno živ i elegantan da bude ozbiljan predstavnik sorte i da može bez ustručavanja stati uz vodeće regije svijeta.

Plešivički crni pinoti rijetko će ići uz pinotovska jela iz udžbenika poput tune s roštilja ili pečene patke, jer nemaju tu kiselinsku kičmu tipičnu recimo za Burgundiju ili Štajersku. Oni su za nijansu robusniji i zreliji i ići će dobro uz nešto bogatija jela, poput sitne divljači, i razne tipove mesa u umacima. Istovremeno ipak imaju dovoljno elegancije da i dalje dobro igraju ulogu najelegantnijeg crnog vina u ponudi, koje kad se usporedi s nekim merlotom, cabernetom, teranom ili plavcem je još uvijek kao nježno dijete u odnosu na mišićave atlete. Tako da se, kad se radi o razlikama plešivičkih i drugih crnih pinota, radi o nijansama. Nevelikim, ali dovoljno jasnim.

Plešivički crni pinoti su danas sve bolja vina koja razvijaju svoj osobni izričaj i kojima se sve više vinara tog vinogorja bavi. Portugizac (purtugizec) i druge uobičajene crne sorte Plešivice polako mu ustupaju mjesto i danas se od crnih sorti ne vidi niti jedan drugi kandidat koji bi na padinama tog obećavajućeg vinogorja davao bolje rezultate. Broj vinara s Plešivice na čije crne pinote treba usmjeriti pažnju stalno raste, a četvorica čijih vina recenzije slijede u nastavku spadaju u talentiranije.

Šoškić, Pinot noir Old Selection 2018.

Cijena: 91 kn (Vivat fina vina)

Kvaliteta: 88/100

Odlično vino. Školovano dvije godine u 500-litrenim bačvama dok se nije sasvim razvilo i zaokružilo. Prave "pinotovske" svijetle rubinske boje s nijansom ciglastocrvene koja ukazuje na razvijenost. Miris je začinskog karaktera, ugodno zadimljen, s nešto vaniličnih tonova i obiljem prezrelih jagoda. U tragovima se još sluti i koža. U ustima je vino punog tijela, ugodne topline, razvijeno i zaobljeno, sa svojevrsnom džemastom voćnosti kao glavnim dojmom i ugodnom pikantnošću na finišu. Tanini su mekani, trajanje je dugačko. 13,5% alk. Idealno za trošiti od 2020. do 2025.

Uz hranu: janjeći kotleti, odležani ribeye s roštilja na ugljen i druga jela primje-rena bogatijem izdanju zaokruženog pinota crnog punijeg tijela

image
Šoškic - Pinot noir old Selection

Drago Režek, Pinot crni 2017.

Cijena: 60 kn (u vinariji)

Kvaliteta: 88/100

Odličan pinot crni tradicionalnijeg izričaja dozrijevan 12 mjeseci u hrastovim bačvama od 1500 litara. Nešto tamnije rubinske boje od prosjeka kad je pinot crni u pitanju. Jako lijepa mirisa, intenzivnog i savršeno uravnoteženog između diskretnog drva i atraktivne crvene voćnosti. Živog i istovremeno krepkog okusa, s jasno ocrtanim taninima, s puno intenziteta na sredini i na kraju s dugačkim finišem. Na retrookusu titraju mineralnost i crveno voće, a savršeno dozirane kiseline zazivaju novi gutljaj. Obavezno uz hranu. 13,5% alk. Idealno za trošiti od 2020. do 2025.

Uz hranu: sočni komadi mesa s otvorene vatre, svinjski file u umaku od gljiva i druga slična jela

image
Režek Drago - Pinot crni 2017.

Kurtalj, Crni pinot 2016.

Cijena: 206,75 kn (Miva)

Kvaliteta: 87/100

Jedan dobar primjerak balansiranog i živog pinota crnog s potencijalom za starenje i čuvanje. Tamnije je rubinske boje. Mirisa u kojem vladaju začinske arome porijeklom iz hrasta te voćne tipa kupina i višnja. U ustima djeluje prilično robusno i koncentrirano za jedan pinot crni, ali istovremeno odiše živom voćnošću i svježinom i zapravo je sjajne ravnoteže između živosti i zrelosti. Po ispijanju traje dugo te ima mnogo godina ispred sebe u kojima bi kvalitetom trebao rasti. 13% alk. Idealno za trošiti od 2021. do 2028.

Uz hranu: zec i druga sitna divljač u tamnom umaku, teleća jetrica, fine terine i druga jela koja vole crnjake s blažim taninima i izraženijim kiselinama.

image
Kurtalj - Pinot crni 2016.

Braje Robert, Pinot crni 2017.

Cijena: 90 kn (u vinariji)

Kvaliteta: 86/100

Lijepi primjerak robusnijeg i aromatski bogatijeg pinota crnog namijenjenog krepkijim jelima. Punog je tijela i bogatijeg okusa s dominirajućim aromama slatkih začina porijeklom iz drva, poput vanilije i kokosa, iza kojih slijedi obilna džemasta voćnost kupina. U ustima je vino istovremeno živo i pikantno, dakle, s dobro odmjerenim kiselinama, džemastim voćem na sredini i ugodnom toplinom na finišu. 14% alk. Idealno za trošiti od 2020. do 2024. Uz hranu: uz jela s roštilja poput dimljene vješalice i ramsteka ili janjetine s ražnja.

image
Braje Robert - Pinot crni barrique 2017
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:42