Polagano, ali sigurno, doručak je i Hrvatima počeo predstavljati najvažniji obrok u danu. Doduše, prije odlaska na rad u polja, vrt ili sa stokom, naši su stari itekako morali unijeti ranom zorom popriličan broj kalorija u organizam, ali onda se nekako dolaskom “modernog”, gradskog života, doručak sveo na šalicu kave ili nekog gaziranog pića. Krivo! On mora biti raznolik, ne ovlaš, na brzinu pojeden na stanici dok čekamo prijevozno sredstvo, nego u miru... Bilo bi dobro da je mješavina svježih i toplinski obrađenih proizvoda, dobro smišljenog omjera vitamina i minerala koji će organizmu dati “gorivo” za dnevne aktivnosti. Bez brige - od njega se nećete udebljati jer ćete ga jednostavno - potrošiti. Na svu sreću, sve više ugostiteljskih objekata nudi doručak i to ne onaj za van - pružaju vam mogućnost ako ga ne stignete pripremiti kod kuće, da se sjednete i uživate, jer to je pravi obrok.
Ako se u potrazi za doručkom zateknete u samom centru Zagreba, po svoju dozu zdrave energije možete navratiti u zagrebački Aperitivo bar gdje kuhar Danijel Benić svakodnevno promišlja o tom najvažnijem obroku. I dok je u ponudu Aperitivo bara upisivao nove jutarnje divote, ukrali smo mu neke recepte.
Američke palačinke (za 4 osobe)
200 g brašna za dizana tijesta 2 jaja 250 ml mljeka 60 g maslaca 12 g praška za pecivo 30 g šećera 4 g soli 20 g ječmenog slada |
U jednu zdjelu stavimo sve suhe sastojke dok u drugoj ručno pomiješamo mlijeko, jaja, rastopljeni maslac i med. U to lagano dodajemo suhe sastojke miješajući pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine. Palačinke peći na laganoj vatri s obje strane te ih poslužiti s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posuti šećerom u prahu i listićima badema.
Pohana jaja (za 1 osobu)
2 jaja 50 g kiselog vrhnja 2 ml maslinova ulja svježi kopar baby salata tost kruh parmezan sol |
Za paniranje:
1 jaje brašno kukuruzna krupica |
U lonac s hladnom, posoljenom vodom stavimo jaja te pustimo da zakuha na vatri. Nakon što je voda zakuhala sklonimo s vatre i jaja držimo u vreloj vodi još 5 min nakon čega ih šokiramo/hladimo. Oguljena jaja paniramo u brašno, jaja i kukuruznu krupicu, postupak ponavljamo dva puta te ih jednu minutu pržimo u vrućem dubokom ulju. Poslužujemo ih na fresh cream koju smo dobili miješajući kiselo vrhnje, maslinovo ulje, svježi kopar i sol uz baby salatu, tostirani kruh i čips od parmezana, koji smo dobili tako što smo naribani sir pekli u tankom sloju u pećnici na 120 stupnjeva sat vremena.
Proteinski doručak
30 g zobenih pahuljica 5 g goji bobica 5 g meda 20 g jogurta 20 g suhih marelica 40 g jabuka cimet po želji 20 g musli 20 g čokolade |
U čašu slojevito stavljamo redom: musle, čvrsti cijeđeni jogurt, zobene pahuljice koje smo prokuhali zajedno s goji bobicama i medom, kremu od jabuke koju smo dobili tako što smo jabuku ogulili, očistili od koštica te narezali na ploškice i lagano dinstali s cimetom dok ne omekša, pa smiksali te na vrh stavili narezane suhe marelice i posuli komadićima čokolade.