NAJVAŽNIJI OBROK U DANU

PO DORUČKU SE DAN POZNAJE: Tri recepta za početak dana Aperitivo bara!

 Filip Popović
Ako se u potrazi za doručkom zateknete u samom centru Zagreba, po svoju dozu zdrave energije možete navratiti u zagrebački Aperitivo bar gdje kuhar Danijel Benić svakodnevno promišlja o tom najvažnijem obroku.

Polagano, ali sigurno, doručak je i Hrvatima počeo predstavljati najvažniji obrok u danu. Doduše, prije odlaska na rad u polja, vrt ili sa stokom, naši su stari itekako morali unijeti ranom zorom popriličan broj kalorija u organizam, ali onda se nekako dolaskom “modernog”, gradskog života, doručak sveo na šalicu kave ili nekog gaziranog pića. Krivo! On mora biti raznolik, ne ovlaš, na brzinu pojeden na stanici dok čekamo prijevozno sredstvo, nego u miru... Bilo bi dobro da je mješavina svježih i toplinski obrađenih proizvoda, dobro smišljenog omjera vitamina i minerala koji će organizmu dati “gorivo” za dnevne aktivnosti. Bez brige - od njega se nećete udebljati jer ćete ga jednostavno - potrošiti. Na svu sreću, sve više ugostiteljskih objekata nudi doručak i to ne onaj za van - pružaju vam mogućnost ako ga ne stignete pripremiti kod kuće, da se sjednete i uživate, jer to je pravi obrok.

Filip Popović

Ako se u potrazi za doručkom zateknete u samom centru Zagreba, po svoju dozu zdrave energije možete navratiti u zagrebački Aperitivo bar gdje kuhar Danijel Benić svakodnevno promišlja o tom najvažnijem obroku. I dok je u ponudu Aperitivo bara upisivao nove jutarnje divote, ukrali smo mu neke recepte.

Američke palačinke (za 4 osobe)

200 g brašna za dizana tijesta
2 jaja
250 ml mljeka
60 g maslaca
12 g praška za pecivo
30 g šećera
4 g soli
20 g ječmenog slada

Filip Popović

U jednu zdjelu stavimo sve suhe sastojke dok u drugoj ručno pomiješamo mlijeko, jaja, rastopljeni maslac i med. U to lagano dodajemo suhe sastojke miješajući pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine. Palačinke peći na laganoj vatri s obje strane te ih poslužiti s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posuti šećerom u prahu i listićima badema.

Pohana jaja (za 1 osobu)

2 jaja
50 g kiselog vrhnja
2 ml maslinova ulja
svježi kopar
baby salata
tost kruh
parmezan
sol

Za paniranje:

1 jaje
brašno
kukuruzna krupica

Filip Popović

U lonac s hladnom, posoljenom vodom stavimo jaja te pustimo da zakuha na vatri. Nakon što je voda zakuhala sklonimo s vatre i jaja držimo u vreloj vodi još 5 min nakon čega ih šokiramo/hladimo. Oguljena jaja paniramo u brašno, jaja i kukuruznu krupicu, postupak ponavljamo dva puta te ih jednu minutu pržimo u vrućem dubokom ulju. Poslužujemo ih na fresh cream koju smo dobili miješajući kiselo vrhnje, maslinovo ulje, svježi kopar i sol uz baby salatu, tostirani kruh i čips od parmezana, koji smo dobili tako što smo naribani sir pekli u tankom sloju u pećnici na 120 stupnjeva sat vremena.

Proteinski doručak

30 g zobenih pahuljica
5 g goji bobica
5 g meda
20 g jogurta
20 g suhih marelica
40 g jabuka
cimet po želji
20 g musli
20 g čokolade

Filip Popović

U čašu slojevito stavljamo redom: musle, čvrsti cijeđeni jogurt, zobene pahuljice koje smo prokuhali zajedno s goji bobicama i medom, kremu od jabuke koju smo dobili tako što smo jabuku ogulili, očistili od koštica te narezali na ploškice i lagano dinstali s cimetom dok ne omekša, pa smiksali te na vrh stavili narezane suhe marelice i posuli komadićima čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:17