Više manče

Po novom će konobari i turistički radnici dobivati cijelu napojnicu, ali postoji ‘kvaka‘

 Pexels
Kvaka je u tome što se još ne zna kako će se oporezovati iznos koji premašuje neoporezivih 3.360 eura godišnje te kako riješiti trošak naplate kartične naknade

U sklopu aktualne porezne reforme zasluženo mjesto ima novi porezni tretman napojnice kao alat za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika. To, naime, znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja napojnice karticama, ali će od siječnja 2024. jedan euro napojnice doista biti jedan euro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjoj razini u iznosu 3.360 eura.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i njezinog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, dok će se kako doznajemo razgovori s Ministarstvom financija nastaviti voditi u smjeru poreznog tretmana napojnice iznad neoporezivog iznosa.

image

Ovo se odnosi na sve načine plaćanja

Pexels

Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navodi da je temeljna razlika uvođenja neoporezive napojnice u tome što se trenutno na napojnicu obračunavaju porez i doprinosi, kako bi poslodavac svom radniku isplatio neto iznos, piše Poslovni.hr.

“Napojnica ne podliježe obračunu PDV-a ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja bruto 2 primitak. Primjerice na jedan euro, prema obračunu koji ovisi o individualnoj situaciji pojedinog djelatnika na osnovu osobnog odbitka, mjesta rada, mjesta boravišta i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 posto napojnice u neto iznosu”, rekla je.

image

Dosad je tek 40 do 50 posto napojnice u neto iznosu išlo konobaru

Pexels

“Po novom će se cijela napojnica isplatiti radniku, naravno do neopozivog iznosa”, kaže Mostarčić dodajući da još preostaje i da se ugostitelji dogovore s kartičarima kako bi se riješila pitanja vezana uz trošak naplate kartične naknade za obavljenu uslugu tako da to ne bude na teret ni poslodavaca, ni radnika.

Također ostaje za vidjeti na koji način će se oporezovati iznos napojnice koji premašuje neoporezivih 3.360 eura godišnje. Prijedlog HOK-a je da se isti oporezuje sukladno Zakonu o lokalnim porezima. Na dar u obliku novca sad se plaća porez od 4 posto, a Komora smatra da je to najprimjerenije oporezivanje jer napojnica predstavlja dar zadovoljnog kupca ugostiteljskom radniku, piše Poslovni.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 20:33