ITALIJA U ZAGREBU

Po pravu talijansku mortadelu, sireve i tjesteninu od sada u Mangiu, novi delikatesni dućan

 Marko Miscevic/Cropix
U zagrebačkoj Medulićevoj ulici otvoren je dućan Mangia, novo omiljeno mjesto ljubitelja talijanske kuhinje

Ljubitelji talijanske kuhinje napokon su došli na svoje. U zagrebačkoj Medulićevoj na broju 14, naime, početkom mjeseca otvorio se talijanski delikatesni dućan u kojem zainteresirani mogu kupiti pravu talijansku tjesteninu, focacciu i brašno, ali i isprobati mortadelu i pršut, mozzarellu ili, primjerice, grana padano. Od bračnog para Nikoline i Vanje Kamalić, vlasnika Mangie saznali smo detalje o njihovom novom projektu.

"U obitelji smo svi gurmani. Moj se suprug inače bavi hranom i velika mu je želja bila otvoriti ovakav specijalizirani dućan. Kako smo zatvorili moj s odjećom, koji je bio na ovom mjestu, odlučili smo se okrenuti hrani. Preko ljeta smo preuredili prostor i krenuli. Moj suprug je napola Talijan, obožavamo njihovu hranu pa je odluka bila prilično logična - rekla nam je Nikolina.

U razgovor se ubacio i Vanja te nas proveo kroz bogatu ponudu delicija. Krenuli smo od čak nekoliko vrsta mozzarelle burattina, dimljene, s tartufima i začinskim biljem, pa čak i stracciatella burattine koja je", objasnio nam je Vanja, prava rijetkost na domaćem tržištu.

image
Marko Miscevic/Cropix


Pogled smo bacili i na maslace, mascarpone, ricottu pogodnu za ribanje po, primjerice, vrućoj tjestenini, a onda se prebacili na proučavanje mesnog asortimana. Vanja nam je skrenuo pozornost na svoje favorite, roast beef, dvije vrste pršuta, 'nduju, dimljenu svinjsku obrazinu koju je nazvao alfom i omegom kod pripreme omiljenog talijanskog specijaliteta carbonare, lardo, a posebno je istaknuo i mortadelu od vepra s tartufima te onu klasičnu s pistacijama, apsolutni favorit većine kupaca. Tu je još i porchetta ili rolana svinjska potrbušina koja se, narezana na deblje komade, može peći na tavi i poslužiti kao samostalno jelo ili pak, onako precizno i tanko narezana, može biti sjajan dodatak slasnim sendvičima u, primjerice, njihovoj focaccii koju u svom dućanu peku svakih pola sata kako bi kupci u njoj mogli uživati dok je još topla.

"Kako smo registrirani i kao kušaonica, kupcima možemo narezati neki od proizvoda za koji su zainteresirani, a mogu i samo doći, uzeti komad focaccie i, primjerice, larda ili šunke pa si napraviti sendvič za užinu ili gablec", kaže Vanja.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Posebnu pažnju obratili smo i na velik izbor sireva, od čak pet vrsta pecorina, preko nježnih, mekih i laganijih kravljih sireva, omiljenog odležanog parmigiana reggiana pa sve do intenzivnog jamara, kako se kod naziva talijanski sir odležan u jamama dubokim 70 metara."

U Mangii ćete pronaći i, kako nam je rekao Vanja, najbolju tjesteninu koju je ikada kušao. Riječ je o brendu Arte&Pasta i još jednom od onih koji se ne mogu kupiti baš na niti jednom drugom mjestu osim ovdje.

"Tjesteninu proizvodi jedna mala firma, grisine koje imamo u ponudi također dobavljamo iz male obiteljske proizvodnje, dok smo s maslinovim uljima išli na neke komercijalnije i dostupnije brendove. Kod vina smo pomoć tražili od Vivata, a limoncello nam radi talijansko-lošinjski chef Marco Sassa. Imali smo opciju da 90% suhomesnatog asortimana uzmemo od istog velikog dobavljača, ali smo se odlučili birati od svakoga najbolje. Bilo je to dosta zeznuta odluka, ali uspjeli smo i mislim da ovdje svatko može pronaći nešto po svom guštu", kaže.

image
Marko Miscevic/Cropix

Osim stvarno bogate ponude, veliko iznenađenje su i cijene u Mangii. Specijalizirani dućani, jasno nam je, često su poznati po visokim cijenama. S Mangiom to nije slučaj pa ćete tako za, primjerice, 100 g kvalitetnih svježih talijanskih raviola platiti tek 13 kuna, a kupujete li ih za ručak, objasnio nam je Vanja, već za 20 kuna možete imati cijelu porciju. Kako su bogati okusima, dovoljno će biti tek dodati im maslac i začinsko bilje.

"Nismo pucali na visoke cijene jer nam je cilj opstati. Ne želimo da netko dođe jednom i više se nikada ne vrati, već želimo stvoriti bazu zadovoljnih kupaca koji će se vraćati zbog kvalitetne hrane. Puno smo uložili, još uvijek imamo grešaka, ali svaki dan radimo na tome da ih ispravimo. Ljudi to prepoznaju pa smo u tjedan dana već dva puta punili police, a da posao dobro ide potvrđuje i činjenica da se, unatoč radnom vremenu od 8 do 20 sati, kući uglavnom vraćamo oko 23 sata. No, ne žalimo se, sretni smo što je ovako dobro krenulo i nadamo se da će se tako i nastaviti", zaključio je Vanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 05:08