VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

POČINJE SEZONA ROSEA, OMILJENOG LJETNOG VINA: Primarne arome ružičastih vina iz berbe 2017. godine su upravo stigle u prvi plan!

 Getty Images
Ružičasta vina iz berbe 2017. upravo su se oporavila od svih radnja koje služe za stabilizaciju vina prije puštanja na tržište, pa su u prvi plan došle njihove primarne arome - stoga, obavezno ih stavite hladiti i poslužite kao aperitiv ili uz lagana jela

Proljeće se primiče kraju što ujedno znači da se sezona ružičastih vina bliži vrhuncu. Krajem proljeća i početkom ljeta većina ružičastih vina iz aktualne berbe, u ovom slučaju 2017., dostiže svoj kvalitativni vrhunac. Kako današnji rosei najčešće nisu kreirani za višegodišnje trajanje, vrhunac uglavnom dosežu u periodu između svibnja i srpnja u prvoj godini iza berbe. U tom trenutku primarne voćne i herbalne arome su još jednako intenzivne kao i neposredno nakon fermentacije, a nepoželjne arome koje se pojavljuju kao posljedica sulfiltriranja, bistrenja ili filtriranja neposredno prije punjenja u bocu su sasvim nestale.

rose wine splashing on white background
Getty Images/iStockphoto

Sve radnje koje služe u svrhu stabilizacije vina prije puštanja na tržište mu u prvom trenutku uskrate dio aromatskog kompleksa koji su imale dok su još stajale u bačvi ili tanku, međutim, nakon mjesec do dva vino se obično oporavi i originalne arome ponovno zablistaju u punom sjaju. S druge strane, već polovicom ili krajem ljeta spomenuta primarna voćnost počinje blijediti i vino polako počinje gubiti na intenzitetu okusa.

Getty Images

U tom trenutku vina koja su kreirana za čuvanje i odležavanje počinju graditi svoj specifičan vinski kompleks aroma koji još zovemo bouquet, pa primjerice najbolje svježe malvazije, graševine ili pošipi tek tada počinju ulaziti u svoju najbolju fazu i mogu potrajati više godina. Međutim, većina rosea to ipak nije, pa su proljeće i ljeto idealan trenutak da ih se popije.

Glass of rose wine
Getty Images/iStockphoto

U našem proljetnom specijalu krajem ožujka smo obradili najveći dio domaće produkcije ružičastih vina iz lanjske berbe i preporučili najbolje, međutim, promaklo nam je nekoliko nadolazećih dobrih primjeraka koji u tom trenutku još nisu bili spremni za tržište, pa smo ih iskušali naknadno i među njima izdvojili tri osobito lijepa. Dva dolaze iz Podunavlja i jedan iz Istre.

ANTUNOVIĆ CUVÉE ROSE 2017. 56,20 kn (Roto dinamic) 87/100

Jasna Antunović Turk zadnjih nekoliko godina briljira s gotovo cjelokupnom svojom produkcijom, pa je ovaj rose samo ispunjenje velikih očekivanja koje sada imamo od te male vinarije. Aristokratski nježne roskaste boje, napravljen od sorti pinot crni i cabernet franc, ovaj rose nudi najviše što jedno vino za taj novac može dati. Odiše svježom voćnošću pinota crnog i travnatom herbalnošću cabernet franca. Živog i elegantnog okusa, aromatičnog i zavodljivog mirisa, suho je, solidno dugog trajanja i osim što predstavlja idealno osvježenje s blagim alkoholom od 12%, izvrsno će pratiti brojne tipove hrane. Od bečkih šnicli koje lijepo pokriva živim kiselinama i aromatičnošću, do ribljih carpaccia, školjki poput dagnji na buzaru i možda ponajviše rižota s morskim plodovima.

SÜBER CRÓSE 2017. 59,90 (Vinita Osijek) 84/100

Vrlo lijepi strukturirani rose erdutskog vinara Mladena Sübera. Klasične ružičaste boje mesa lososa, punijeg tijela, s tragovima zavodljive slatkoće crvenog voća te s nježnom gorkastošću na finišu. Odličan reprezent sorte i erdutskih vinograda uz Dunav u kojima grožđe s lakoćom nakuplja sladore i postiže zrelost, čak i u slučaju ovog cabernet sauvignona kojeg u ostalim kontinentalnim klimama inače obilježavaju herbalnost i zelenije arome. Zbog punoće i zrelosti te svojevrsne slasti, idealno će pokriti pikantnija slatko kisela jela azijske kuhinje, kao i fišpaprikaše Slavonije i Podunavlja. Suhi, ne odveć masni mesni naresci su također dobar partner ovom vinu.

GERŽINIĆ ROSE 2017. 67 kn (Vrutak) 85/100

Geržinićev Rose ove je godine toliko crven da jedva ulazi u kategoriju ružičastih vina. Mađari za ovaj tip vina koji se nalazi negdje između ružičaste i crvene boje imaju poseban naziv - šiler. U Hrvatskoj se danas proizvodi samo jedan šiler, i to u Baranji, ali bi ih prema boji moglo biti bitno više jer, poput ovog Geržinićeva, još je dosta istarskih rosea od terana upravo takve, crvenkaste boje. Geržinići su lideri kad je moderni rose u Hrvatskoj u pitanju, ali ova 2017. je ipak nijansu slabija od prethodnih im berbi. Miriši intenzivno na herbalne i vegetalne note podložene s višnjastom voćnošću. Okusa je slatkasto-kiselkastog, živog i elegantnog. Idealno ga je konzumirati s hranom, osobito s masnijim komadima svinjetine s roštilja tijekom ljetnih mjeseci. Začinjena i marinirana pileća krilca i batke s roštilja također će odlično popratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:56