BAKINA PAŠTA

Pogledajte kako 99-godišnjakinja radi tjesteninu punjenu krumpirom i sirom, ovo morate probati

 Screenshot Youtube/
Obožavamo Pasta Grannies, a ovih dana posebno nas je razveselio video s Battinom Secci

Jedan od omiljenih nam YouTube kanala, Pasta Grannies, prije nekoliko dana objavio je video u kojem Battina Secci, talijanska nona od 99 godina priprema culurgiones, tjesteninu punjenu ovčjim sirom i krumpirom. Battina živi na Sardiniji, tijesto za tjesteninu radi na poseban stroj koji se, kako je navedeno u videu, koristi samo na Sardiniji, a zatim ga dodatno mijesi i puni bogatim, gustim nadjevom od krumpira.

U videu spretna Battina govori kako je kod pripreme ove tjestenine važno biti brz i spretan kako bi se dobio oblik nalik maloj torbici, a zanimljivo je i kako svaki komad tjestenine mora biti velik otprilike 5 centimetara. Ovako pripremljena tjestenina poslužuje se uz ribani pecorino sir, a može se i skuhati pa smrznuti te koristiti po potrebi.

Ostavljamo video Battine koji bi vas, vjerujemo, mogao inspirirati da danas napravite malo drugačiji, posebniji ručak, a u nastavku donosimo i recept.

Za pripremu tjestenine Battina koristi 250 g brašna, miks 00 i semoline, dodaje mu dva jaja i vodu po potrebi. Nakon što zamijesi tijesto, kratko ga odmara, a zatim provlači kroz mašinicu za tijesto kako bi dobila lijepe, tanke komade. Na redu je izrezivanje krugova na koje se zatim dodaje smjesa od krumpira i sira. Svaki krug zatim se oblikuje u školjku, spajaju se krajevi, lagano se spljošti dlanovima i završava oblikovanje. Tjestenina se kuha u slanoj vodi, a gotova je kad omekša. Poslužuje se uz ribani pecorino sir.

Priprema nadjeva također je prilično jednostavna, a radi se od jednog kilograma kuhanog i pasiranog krumpira kojem se dodaje ovčji sir, zatim provolone i malo pecorino sira. U smjesu se dodaje i jaje pa se sve zajedno dobro pomiješa i koristi za punjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:48