VIDEO SPECIJAL

Pogledajte kako je bilo na svečanoj dodjeli nagrada najboljim restoranima i chefovima u Hrvatskoj

Sinoć su u hotelu Esplanade dodijeljene nagrade za najbolje restorane u sklopu 10. izdanja izbora Dobri restorani.

Izbor je održan u organizaciji Jutarnjeg lista i časopisa Dobra hrana, a pod pokroviteljstvom glavnog partnera Hrvatske turističke zajednice te partnera Badel 1862. Time je zaključena još jedna sezona izbora koji već cijelo desetljeće promovira najbolje od hrvatske restoranske scene.

image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix


- Dobri restorani su pioniri u podizanju standarda kvalitete naše gastro scene i zahvaljujući tom projektu danas u Hrvatskoj imamo čak deset restorana s Michelinovim zvjezdicama! No, puno je važnije da ovaj projekt svake godine iznjedri i puno mladih, kvalitetnih i perspektivnih chefova koji će sigurno nositi budućnost kvalitete u gastro ponudi Hrvatske, a koja je ipak nezaobilazni čimbenik turističke ponude naše zemlje - izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

image
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix


Osim prepoznavanja velikih potencijala na sceni, izbor Jutarnjeg lista iz godine u godinu nagrađuje i dosljednost u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosa prema gostima poznatih gastronomskih adresa diljem Hrvatske.

- U ovih deset godina napravljen je velik napredak u gastronomskom smislu u Hrvatskoj. Trećina gostiju koji dolaze u Hrvatsku ističu da je upravo gastronomija njihov razlog dolaska. Ovakvim natjecanjima stvaramo kompeticiju među dobrim restoranima, a s druge strane ih promoviramo kako bismo ih približili tržištu - istaknula je Monika Udovičić, Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica Ministarstva turizma.

image
Vesna i Tihomir Miletić i Gordana Jakolić
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix


Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u kategorijama Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Restoran kreativne urbane kuhinje. Svaki od restorana posjetili smo i ocijenili prema četiri osnovna kriterija, odnosno prema kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Konačnu odluku o rangiranju triju najboljih restorana po kategoriji donio je peteročlani žiri nakon višesatnog vijećanja i argumentacije, nagrade su dodijelili čelni ljudi Jutarnjeg lista i naši partneri, a samu dodjelu uveličali su brojni uzvanici iz gastronomskog sektora, ali i javnog života.

Svake godine, uz priznanja najboljim restoranima, dodjeljujemo i posebnu nagradu restoranu koji naročitu pažnju pridaju odnosu prema vinu. Već tradicionalni partner Restorana Prijatelja vina je Badel 1862 iz Zagreba.

Nagradu Vinska karta godine osvojio je restoran Bevanda iz Opatije! Nagradu je preuzeo Klaudio Jurčić, voditelj i glavni sommelier restorana, a predala ju je Tamara Vranješ Gunjević, brand managerica Badela 1862.

image
Tamara Vranješ Gunjević, brand managerica Badela 1862. predala je nagradu, Klaudiju Jurčiću, glavnom sommelieru i voditelju restorana Bevanda iz Opatije
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Vinska ponuda restorana Bevande kakvu danas poznajemo razvija se od 2008. godine i danas posjeduje 800 različitih etiketa. Tijekom cijelog tog perioda glavni sommelier restorana i njen autor, Klaudio Jurčić, brižljivo zida jednu od najcjelovitijih vinskih lista hrvatske restoranske industrije, u kojoj su nepogrešivo detektirane i razmjerno predstavljene najvažnije domaće vinske etikete, a one iz slavnih stranih regija, dominantno Starog svijeta, odabrane su znalački i s mjerom

Na druženju nakon službenog dijela posluženi su i specijaliteti koje je osmislila Ana Grgić Tomić, chefica Hotela Esplanade sa svojim timom kojem želimo zahvaliti na pažnji i trudu koji su uložili u ovo fenomenalno sparivanje hrane i pića! Posebno iznenađenje kao šećer za kraj bile su Taman čokolade Stiva Kahline.

image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Izbor Dobrih restorana nastavlja se odmah nakon ovog proglašenja, a recenzije ćete, kao i dosad, moći čitati u prilogu Dobra hrana Nedjeljnog Jutarnjeg, kao i u magazinu Dobra hrana koji izlazi svake prve nedjelje u mjesecu. U nastavku pogledajte kako je izgledala dodjela i otkrijte kako su se odjećali dobitnici nakon osvajanja nagrada:

image
Glavni chef najboljeg restorana visoke kuhinje u Hrvatskoj - Matija Bogdan iz restorana Mano
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Glavni chef najboljeg hotelskog restorana visoke kategorije - Michale Gollenz iz restorana Alfred Keller, hotel Alhambra
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Vlasnica najboljeg tradicionalnog restorana u Hrvatskoj - Vesna Miletić iz restorana Tač
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Vedran Bonifačić, glavni chef restorana Mali bar - najboljeg restorana urbane kreativne kuhinje u Hrvatskoj
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Chef godine 2021. - Tvrtko Šakota iz restorana Nav
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Eugen Žinić, dobitnik nagrade "Andrej Barbieri" i Vjeko Bašić iz udruženja JRE Hrvatska i član stručnog žirija Dobri restorani
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Vicko Nonković Raič i Maria del Pilar Olivares Gonzalez iz restorana Ignis
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Monika Udovičić predaje nagradu Ani Jakolić iz restorana Kod špilje iz Otruševca
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Ana Hanžeković Krznarić predala je nagradu Matiji Bogdanu
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Rudolf Štefan
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image

Na fotografiji: Željko Lozančić iz restorana Cap aureo
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image

Na fotografiji: Ivana Bekavac i Grgo Bačelić
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image

Na fotografiji: Stiven Vunic
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image

Na fotografiji: Stiven Vunic i Tea
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Klaudio Jurčić, glavni sommelier i voditelj opatijske Bevande koja je dobitnik nagrade Vinska karta godine i Iva Šulentić
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Tim iz Badel 1862
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Gordan Zečić, urednik Dobre hrane i Vana Babić, urednica portala Dobra hrana
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Najbolji restoran visoke kuhinje
MANO
Zagreb

RESTORAN VISOKE KUHINJE
2. mjesto
PELEGRINI
Šibenik

3. mjesto
NAV
Zagreb

Najbolji hotelski restoran visoke kategorije
ALFRED KELLER, HOTEL ALHAMBRA
Mali Lošinj

HOTELSKI RESTORAN VISOKE KATEGORIJE
2. mjesto
ZINFANDEL´S, HOTEL ESPLANADE
Zagreb

3. mjesto
CAP AUREO, GRAND PARK HOTEL
Rovinj

Najbolji tradicionalni restoran
TAČ
Zagreb

TRADICIONALNI RESTORAN
2. mjesto
ZIJAVICA
Mošćenička Draga

3. mjesto
KOD ŠPILJE
Otruševec

Najbolji restoran kreativne urbane kuhinje
MALI BAR
Zagreb

RESTORAN KREATIVNE URBANE KUHINJE
2. mjesto
IGNIS
Korčula

3. mjesto
KUT
Zagreb

Chef godine 2021.
TVRTKO ŠAKOTA
NAV, Zagreb

NAGRADA "ANDREJ BARBIERI" ZA MLADOG CHEFA 2021.
EUGEN ŽINIĆ
MANO, Zagreb

VINSKA KARTA GODINE
2021.

BEVANDA
Opatija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:45