Ovo je baš wow

Pogledajte kako je izgledala vjenčana torta kraljice Elizabete II. napravljena prije 76 godina

 Keystone Archives/heritage Images/profimedia/
Impresivna torta bila je visoka čak dva metra, a napravljena je od sastojaka koji su u Englesku stigli iz cijelog svijeta

Pregledavajući društvene mreže nedavno smo naišli na fotografiju spektakularne vjenčane torte kraljice Elizabete II. Naime, prije 76 godina, točnije 20. studenog 1947. godine, tadašnja princeza Elizabeta od Yorka udala se za Philipa Mountbattena, a slavlje je bilo toliko raskošno da mu ništa manje od torte od dva metra ne bi bolje pristajalo. Tortu je dizajnirao glavni slastičar kompanija McVitie i Price, gospodin Schur, koji se i nalazi na fotografiji uz tortu.

image
Historyeats Instagram/

Neki od sastojaka za ovu tortu u Englesku su doputovali iz različitih dijelova svijeta, zbog čega je dobila nadimak "the 10 000 mile cake". Primjerice, maslac je stigao s Novog Zelanda, šećer s Barbadosa, jaja iz Kanade i Irske, a ribizl iz Australije.

Torta, dakle, nije bila ni čokoladna, ni od vanilije, već je napravljena od voća. Sadržavala je i vlažan biskvit s datuljama, s preljevom od smeđeg šećera, maslaca i prženog kokosa. Ukrašena je prizorima iz života para, a uz to, dodani su i njihovi obiteljski grbovi. Važno je spomenuti kako su, uz ovu tortu, na slavlju gostima iz cijelog svijeta dopremljene i druge, manje torte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:38