PROBLEMI S GELATOM

Pojedini proizvođači talijanskog gelata pokušali prevariti goste, vlasti im odmah stale na kraj

 Zocha_k
Talijani razmišljaju o uvođenju posebnih restrikcija vezanih za proizvodnju gelata

Osim pizze i tjestenine, Talijani su nadaleko poznati i po svom gelatu, kremastom sladoledu koji je pri posjetu Italiji svakako nezaobilazna poslastica. No, kako bi on baš uvijek izgledao dovoljno primamljivo, raskošno i privukao na prvu, pojedini su se proizvođači dosjetili dodati mu komprimirani zrak, a zatim se, sasvim neočekivano, susreli s najavom strogih restrikcija kada je u pitanju proizvodnja sladoleda. Naime, talijanska je vlada upravo zbog takvih slučajeva najavila uvođenje strogih kontrola te bi uskoro svi proizvođači sladoleda svoje primjerke trebali slati na kontrolu kvalitete. Ukoliko se otkrije da su u gelato dodali nedozvoljene sastojke, bit će dužni platiti kaznu od 10 tisuća eura.

Na taj način, nadaju se vladajući, smanjit će proizvodnju gelata lošije kvalitete te zaštititi proizvođače koji svoj sladoled proizvode po izvornoj talijanskoj recepturi. Naime, pravi talijanski gelato dobiva se brzim i energičnim miješanjem pri kojem u sladoled ulazi oko 30 posto zraka, dok su se u posljednje vrijeme pojavili oni koji proizvode sladoled s visokih 80 posto zraka.

"Talijanski sladoled, uz tjesteninu i pizzu, uvijek je bio jedan od simbola naše zemlje, ali u našim zakonima ne postoje odredbe kojim bi se zaštitili oni koji ga praizvode na tradicionalan način", rekao je senator Riccardo Nencini za talijanski list Il Messaggero, a prenio Forbes.

Osim problema s dodavanjem zraka, u odredbi će strogo biti naznačeno i kako se gelato ne smije pripremati od praškova i različitih mješavina kojima je za pripremu sladoleda dovoljno dodati tek tekućinu ili šećer. Vlasti žele zabraniti i korištenje umjetnih bojila i aroma te ograničiti vrijeme smrzavanja na 72 sata. Talijanski gelato inače se priprema samo od mlijeka, jaja i svježeg voća, a procjenjuje se kako se na godišnjoj razini samo od proizvodnje gelata u Italiji zaradi i do jedne milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41