SVE ŠTO TREBA ZNATI

Pokupite savjete domaćeg bariste i od sad na dalje radite najbolju kavu u džezvi

 Hug&punch
Ekipa iz Hug&Puncha objavila je edukativan video na temu kako skuhati najbolju kavu iz džezve

Kada je u pitanju priprema kave, posebice one iz džezve ili ibrika, svatko od nas ima neki svoj recept. Koja količina vode na koliko žlica, naučili smo s godinama kuhanja kave kod kuće, ovise ponajviše o vlastitim preferencijama. No, kao i kod svih drugih dobrih životnih trenutaka koje smo s vremenom prilagodili sebi, i pri kuhanju kave postoji nekoliko važnih pravila. Nedavno smo vam pisali o pripremi savršene moke, a danas vam donosimo recept Domagoja Trusića za pripremu najbolje kave na tradicionalan način.

image
Hug&punch

Domagoj Trusić inače je certificirani trener edukativnog centra Hug&Punch SCA Premier Campusa u Matuljima i jedan od najpoznatijih domaćih barista. Kavom se bavi preko 10 godina, a njegov je posao edukacija barista i zaljubljenika u kavu. Zajedno s Nikolom Žigantom, osnivačem, voditeljem projekta i degustatorom kave, pokrenuo je jedinstveni centar za edukaciju i certificiranje barista u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe. Hug&Punch je, naime, jedan od devet centara tog tipa na europskoj razini, ali i jedini u našoj regiji u kojem polaznici mogu pohađati svih pet postojećih edukativnih modula te tako steći zanimanje barista. U sklopu Hug&Puncha, smještenog u Matuljima blizu Rijeke, nalazi se mikropržionica, ovdje se održavaju se i stručne radionice, a kupiti se može i vrhunska kava. Osim u samom centru, kavu iz Hug&Puncha možete naručiti i putem njihove web stranice.

image
Nikola Žiganto i Domagoj Trusić - Hug&Punch
Hug&punch

Video s edukativnim postupkom pripreme ekipa iz Hug&Puncha podijelila je na svojoj Facebook stranici i iz njega možete saznati detalje na koje do sada možda niste obraćali pažnju. Za početak, otkrili su kako je za pripremu najbolje kave iz džezve potrebno nekoliko ključnih sastojaka. To su ibrik ili džezva, 3 decilitra filtrirane vode, 30 g mljevene kave, žličica i šalice.

Trusić je u videu naglasio i korake u kojima svi najčešće griješimo, a jedan od najčešćih je prokuhavanje. Na taj se način, objasnio je Trusić, eterična ulja kave spale i postaju gorka što nas na kraju tjera da kavi dodajemo više šećera i mlijeka. Također, pojasnio je i način na koji se kava toči u šalicu. Naime, najprije se žličicom stavlja pjenasti dio kave, a zatim se u dva navrata popunjava šalica. Trusić je pojasnio i funkcije pojedine arome kave, a sve detalje saznati možete prepustite li se gledanju videa u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:52