Sporna ribogojilišta

Pokušali su sakriti da im je riba tretirana antibioticima, ali nije im uspjelo

 Artistgndphotography/Getty Images
Ideja prozvođača bila je "zamračiti" izvješća koja ih razotkrivaju,što im je već godinama polazilo za rukom - do sada

Najveća tvrtka za proizvodnju lososa u Tasmaniji - Tassal, pokušala je blokirati objavljivanje izvješća o praćenju podnesenih državnoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA) nakon što je upotrijebila više od dvije tone antibiotika u njihova dva ribogojilišta, prenosi Guardian.

Naime, početkom siječnja 2022., Tassal i Huon Aquaculture izvijestili su o izbijanju bakterije za koju Udruga uzgajivača tasmanijskog salmonida kaže da može uzrokovati infekciju s "visokom stopom smrtnosti". I ništa ne bi bilo sporno da za liječenje epidemije Tassal nije koristio 675 kg antibiotika širokog spektra, oksitetraciklina, na ribogojilištu Sheppardsa blizu Coninghama, južno od Hobarta. Međutim, interni memorandum otkriva da je nakon toga u razgovorima EPA-e s Tassalom postojala "sporna točka", koja potječe iz argumenta tvrtke da se ne bi trebalo izraditi i pustiti u javnost izvješće o praćenju prethodne uporabe antibiotika u 2020.

Memorandum iz siječnja 2022. upućen direktoru i izvršnom direktoru EPA-e, Wesu Fordu, otkrio je da je postojao dugotrajan sukob s Tassalom oko objavljivanja izvješća iz rujna 2020. o korištenju 1,3 tone oksitetraciklina i na ribogojilištu Okehampton Baya, blizu Triabunnea.

Prema EPA-i, Tassal je pružio "određeni broj pravnih razloga" zašto izvješće ne bi trebalo biti objavljeno u cijelosti, uključujući da se informacija treba smatrati komercijalno povjerljivom. Tvrtka se usprotivila objavljivanju detalja o tome koliko je antibiotika korišteno i broju kaveza s lososima koji su tretirani.

EPA je obavijestila tu tvrtku o svojoj namjeri da objavi izvješće 16. studenog 2020. osim ako ne može "pružiti daljnje obrazloženje zašto ne". No izvješće je ostalo "zakopano" do srpnja 2022., kada je objavljeno na web stranici EPA-e.

image
Davealan/Getty Images

Glasnogovornik EPA-e potvrdio je da je agencija bila "u sporu" s Tassalom "oko materijala sadržanog u izvješću i treba li ga objaviti ili ne". Rekli su da je vlada izmijenila Zakon o upravljanju okolišem i kontroli onečišćenja u prosincu 2022. kako bi ravnatelju Agencije za zaštitu okoliša omogućila da objavi i iznese "relevantne informacije o okolišu".

Tablica u jednom od dokumenata otkriva da je tasmanska industrija lososa upotrijebila više od 31,4 tone antibiotika u pomorskom najmu od 2003. godine!?!

Sheenagh Neill, glasnogovornica Marine Protection Tasmanije, rekla je da se čini da je uporaba antibiotika u porastu, što je "izuzetno razočaravajuće, s obzirom na to da su danas dostupna cjepiva za rješavanje ovog problema".

"Tassal ima vrlo dobre razloge zašto želi držati javnost u neznanju o svojim lošim praksama uzgoja životinja i njihovom bacanju tona antibiotika u naše javne vodotokove. Drago mi je što EPA nije udovoljila njihovim željama."

Prozvana tvrtka oglasila se tek na njihovim službenim internetskim stranicama gdje navode kako losos tretiran antibioticima ionako "mora proći kroz dugo razdoblje ‘čišćenja‘ prije stavljanja na tržište, kako u njemu ne bi bilo ostataka antibiotika".

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da zlouporaba antibiotika ubrzava razvoj organizama otpornih na antibiotike. To se opisuje kao "jedna od najvećih prijetnji globalnom zdravlju". WHO je stoga preporučio cijepljenje domaćih životinja kao jedan od načina za smanjenje prekomjerne upotrebe antibiotika.

Konačno, EPA i Huon Aquaculture složili su se oko zahtjeva da podnesu izvješće o praćenju korištenja antibiotika nakon što je tvrtka upotrijebila 400 kg trimetoprima za tretiranje lososa na ribogojilištu East of Yellow Bluff na obali otoka Bruny. Tvrtka je priznala da riba nije bila cijepljena, ali je rekla EPA-i da će to ubuduće činiti "kako bi se spriječilo ponavljanje ove situacije".

Huon Aquaculture nije odgovorio na pitanja je li ova promjena provedena, a Tassal se oglušio na pitanje jesu li lososi iz Okehamptona i Sheppardsa cijepljeni ili će to biti u budućnosti. Glasnogovornik EPA-e nije se obvezao objaviti kada je dano odobrenje za korištenje antibiotika na uzgajalištima lososa. Kažu, otkrivanje će smatrati dijelom revizije. A Neill je naglasila da bi javnost trebala biti "informirana u stvarnom vremenu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:13