Restoran Al Dente, koji je prije nekoliko godina najprije otvoren u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, a prošle godine i u Rovinju, sada se nalazi na još jednoj lokaciji. Vlasnici su novi projekt nazvali Al Dente Home i nalazi se u novom stambenom kompleksu pokraj zagrebačkog kvarta Prisavlje. Odnosno, u Veslačkoj ulici 17. S nešto promijenjenim vizualnim stilom i novitetima u ponudi, u pitanju je osjetno topliji lokal, pa mu, dakle, prilično pristaje dodatak ‘home‘. Novo mjesto posjetili smo odmah po otvorenju. Već na prvu primijetili smo da je prostor vrlo ugodan.
Kako nismo stigli na brunch, koji je ovdje novitet u ponudi — i traje od sedam ujutro do podneva — odlučili smo kušati ostatak ponude. Novost u konceptu su također i zanatski pekarski proizvodi, od kroasana do kruha s kiselim tijestom, koji su do našeg dolaska oko 15 sati većinom bili rasprodani, što sugerira da je Al Dente Home počeo dobro.
Prvi dojam je da se tim još uhodava, jer je osoblje djelovalo pomalo zbunjeno, iako vrlo simpatično. Jelovnik je šarolik i nudi tjestenine, mesna jela, pizze i salate. Karta pića je dobra, s nekoliko standardnih vina, brojnim destilatima i pohvalnom ponudom točenih piva pivovare Zeppelin. Što se samog jelovnika tiče odlučili smo probati od svega ponešto. Na hranu smo u restoranu s nekoliko popunjenih stolova čekali desetak minuta, što je sasvim u redu.
No, iako je početni dojam bio dobar, primijetili smo nekoliko stvari koje su nas zasmetale. Smash burger s krumpirićima (12 €) uopće nije bio smash burger, već tek mali burger s netostiranim pecivom, solidnom pljeskavicom i bazičnim dodacima. Pomfrit je bio kupovni i prenatrpan prejakim začinima. Naime, smash burger nije samo marketinški pojam, već se odnosi na specifičnu tehniku pripreme gdje se meso pritišće na vruću ploču kako bi se stvorila tanka pljeskavica s karakterističnom hrskavom koricom. Ovdje od te tehnike nije bilo ni traga.
Pappardelle s kozicama, stracciatellom i Grana Padanom (18,5 €) bile su najbolje od tri naručena jela, no i dalje samo dobro. Tjestenina je bila čvrsta i dobro kuhana, ali kozice kozice su se okusom slabije osjetile, a i umak bi mogao biti bolji. Ipak, jelo je bilo utješno na kišni dan.
Iako Al Dente slovi za jednu od popularnijih pizzerija u gradu, njihova pizza Margherita di Bufala (12 €) ovdje nas nije oduševila. Tijesto je bilo nevjerojatno suho, bez prepoznatljivog prozračnog ruba canotto stila po kojem je Al Dente poznat. Mozzarella di bufala jedva se osjetila i bila je komercijalnog okusa, a dojam je dodatno kvarila masnoća koja je očito potekla od sira (parmezana), a ne od propisanog maslinovog ulja.
Iskustvo su popravili deserti. Kolač od mrkve (5 €) bio je sočan, čvrst i umjereno sladak, dok je baskijski cheesecake (6,50 €), poslužen s opcionalnim preljevom, bio odličan, iznimno lagane teksture, bogatog okusa i fine kremoznosti. Svakako najbolji dio našega ručka.
S obzirom na to da su naglasak stavili na brunch i pekarske proizvode, čini se da su se mogli više usredotočiti na taj segment, jer sveobuhvatni koncept, nalik onome u Boogie Labu, prema našem iskustvu ovdje ne funkcionira najbolje. Kuhinja Al Dentea, sudeći po drugim lokacijama, zna pripremiti dobra jela, no ovaj put smo jeli hranu s primjetnim tehničkim pogreškama. Koja k tome nije ni baš cjenovno pristupačna. Nadamo se da su u pitanju samo početničke greške, da će se tim ovdje bolje uhodati i da će treća lokacija pratiti standard prve dvije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....