4 GODINE O‘Š KOLAČA

Popularnu slastičarnicu vodi već 4 godine,a zbog njezinih slastica Splićani su stajali u redovima

 @oskolacpastry/
Povodm 4. rođendana splitske slastičarnice O‘š kolač razgovarali smo sa slastičarkom Teom Mamut

Kod svakog posjeta Splitu, dvije su stvari itekako važne, najprije ono prvotno uživanje u pogledu na more s omiljene splitske terase, a odmah zatim kolač u O'š kolaču. I tako već pune četiri godine, jer upravo je toliko i prošlo od otvaranja popularne splitske slastičarnice poznate domaće pastry chefice Tee Mamut. O njezinoj su karijeri ispričane brojne priče, od one o odlasku na prestižnu njujoršku kulinarsku akademiju Culinary Institute of America, do usavršavanja u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. No, čini se kako se Tea nekako najugodnije osjeća upravo ovdje, u svom Splitu, gdje od 2017. godine priprema slastice za domaće ljude.

Njezin O'š kolač poseban je po mnogočemu. Ovdje je, naime, svaki detalj pomno promišljen, od samog uređenja, preko slastica koje radi od najkvalitetnijih sastojaka pa do simpatičnih dijalektalnih naziva koje je osmislila za svoje slatke skulpture. I ono najbolje, kako saznajemo iz kratkog razgovora s Teom, domaći ljudi to itekako znaju cijeniti. S obzirom na to da pazi na svaki detalj, znali smo kako i sam rođendan ove posebne slastičarnice mora biti upravo takav pa smo kontaktirali Teu i saznali detalje.

"Moram priznati da su mi svi počeci u potpunoj magli jer se pred otvaranje toliko toga izdešavalo, da ne govorim o građevinskim radovima, zatim samom otvaranju i redovima ispred slastičarnice, organizacija proizvodnje i prodaje... U svakom slučaju, ovo je sve skupa jedno predivno putovanje i svakim danom naučim nešto novo, imam super tim ljudi, rastemo svi zajedno i napredujemo, smijeha ne fali, a kvaliteta proizvoda je uvijek ista", rekla nam je i dodala kako je 4. rođendan proslavila u društvu najbližih suradnika, uz dobre koktele i glazbu.

image
Oš Kolač/

Kako kaže, u Oš' Kolaču je sa svojim timom do sada izbacila oko 80-tak slastica, a otkrila nam je i kako je među njezinim gostima uvjerljivo najpopularnija Balotica, choux tijesto punjeno kremom od vanilije s kremom od karameliziranih lješnjaka punjeno pastom od karameliziranih lješnjaka i badema. Iako joj je samoj preteško izdvojiti jednu najdražu slasticu, Tea nam je otkrila koji slatki zalogaj iz O'š Kolača je obavezan dio njezinih svakodnevnih gušta.

"Teško je reći koja mi je omiljena, svi kolači su mi kao djeca, svi su mi podjednako dragi, svaki nosi neku svoju priču. Ono što skoro svaki dan pojedem je Galetin. To je mekani kolačić s bademima, amarettom, rumom i lanenim sjemenkama", rekla je.

image
@oskolacpastry/

Kao i prije četiri godine, Tea kaže kako se i danas pri stvaranju ponajviše vodi sezonom, kako veliku inspiraciju crpi iz putovanja te kako je iznimno ponosna na dvije velike suradnje koje je od početaka O'š kolača uspjela ostvariti. Riječ je o personaliziranim kutijama sa selekcijom pralina "Oš nešto taman po guštu?" koju je napravila u suradnji sa Stivom Kahlinom iz Taman čokolada te suradnja s Karlom Vulinom i njegovom ekipom iz Kroštule s kojima je ostvarila projekt "Oš Panettone". Istim uspjesima, kako kaže, nada se i u nadolazećim godinama, no korak po korak, najprije oporavak od prošle godine, pa ljeto i sezona sladoleda kojeg u Oš kolaču, vjerujte nam, ne želite propustiti, a zatim red novih projekata.

"Naravno da nas je i koronavirus sve usporio, ali zajedničkim trudom, novim proizvodima i idejama smo uvijek uspjeli napraviti neki 'šušur' kako bi razveselili naše mušterije i pružili im bar na kratko malo sreće i veselja i mislim da smo u tome uspjeli.

Sada smo već počeli s našim točenim sladoledom, a pomalo nam kreću i svadbe kako su popustile mjere. Imamo svakako u planu nove slastice. Uskoro više detalja na našim društvenim mrežama.

Inače, mislim da sam spremna za neke nove izazove, svakako radim na tome da krenem snimati nove slastičarske formate, a za samu slastičarnu imam neke ideje, ali o tome malo više kada se izrealizira", najavila je Tea na kraju, a onda nam otkrila i svoj recept za baskijsku tortu od sira.

RECEPT ZA BASKIJSKU TORTU OD SIRA

image
O‘š Kolač/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:55