TUNA ZA SVE

Poreč uskoro postaje top odredište za ljubitelje tune, slavit će se u restoranima, a sprema se i street food festival

 Manuel Paljuh/
Jela od tune u porečkim restoranima i gastro kornerima na rivi, glazbeni program te događaj u restoranu Spinnaker obilježit će ovogodišnje izdanje festivala posvećenog kraljici Jadrana

Nakon tri godine pauze, Poreč će ovog rujna ponovno postati top odredište za sve ljubitelje tune. Ova popularna turistička destinacija je od 2015. do 2019. godine bila dom najvećem međunarodnom natjecanju u lovu na veliku ribu na Jadranu TunIstra Offshore World Challenge, koje je u kombinaciji s Tunalicious Street Food Festivalom trajno pozicioniralo Poreč na kartu big game ribolova i s njim povezane gastronomije.

Ove godine, od 1. do 10. rujna u Poreč se vraća Tunalicious Street Food Festival, manifestacija koja tunu čini dostupnom širokoj publici. Rujan je znakovito odabran kao termin ovog festivala jer se tada u istarskom akvatoriju kreću kapitalni primjerci tune. Na posljednjem izdanju ovog festivala 2019. godine ulovljena je rekordna tuna težine 198,75 kg i duljine 213 cm, a u ovim vodama nije rijetkost susresti još grandioznije primjerke.

image
Manuel Paljuh/

Poreč se nameće kao logičan odabir za sve ljubitelje adrenalina koji se žele okušati u ovom sportu jer imaju priliku isploviti iz porečke luke u pratnji iskusnih tunolovaca i uživo doživjeti neizvjesnost potrage i čar borbe s ovim kraljicama mora. Od prvog Tunalicious izdanja 2015. godine, Poreč se i u gastronomskom smislu razvio kao mjesto za kušanje jela od tune visoke kvalitete. Bilo u obliku street fooda ili u fine dining restoranima, ova visokokvalitetna namirnica je u Poreču dostupna svima.

Za vrijeme ovogodišnjeg Tunalicious Street Food Festivala, posjetitelji će moći uživati u velikom broju gastronomskih sadržaja koji su dostupni kroz tri programske kategorije: Tuna Restaurant Week, Spinnaker Gourmet Stage i Tunalicious Street Food Festival.

image
Manuel Paljuh/
image
Manuel Paljuh/

Iako se TunIstra natjecanje ove godine neće održati, iskustvo lova na veliku ribu kontinuirano je dostupno kroz rekreativnu ponudu big game izleta i brodova u Poreču. U sklopu Tuna Restaurant Weeka, od 01. do 10. rujna, u odabranim porečkim restoranima, domaći i strani gosti moći će kušati posebno pripremljene jelovnike na bazi tune i ostalih morskih delicija po promotivnim cijenama. Popis restorana i njihovi meniji bit će uskoro objavljeni.

Vrhunac gastronomskog doživljaja inspiriranog tunom, Spinnaker Gourmet Stage, sprema se 7. rujna u poznatom Valamarovom restoranu vrhunske kuhinje, porečkom Spinnakeru, gdje će i ove godine, najavljuju organizatori, gostovati jedan od najpoznatijih regionalnih chefova koji će pripremiti pravi gastro spektakl s tunom i povezati je s vrhunskim vinima. Tko je točno u pitanju, otkrit će na službenoj Facebook stranici.

image
Manuel Paljuh/

Vraća nam se i, možda porečkoj publici najdraži dio festivala, Tunalicious Street Food Festival. Porečani i njihovi gosti imat će priliku opet u velikom broju posjetiti porečku rivu koja će od 8. do 10. rujna postati mjesto za uživanje u ukusnim zalogajima. Nekoliko gastro kornera će nuditi razne interpretacije tune i ostalih morskih poslastica, a dobroj hrani će se pridružiti i bogat zabavni program sa svakodnevnim koncertima omiljenih domaćih glazbenika.

Više detalja o festivalu možete pronaći na web stranici www.tunaliciousporec.com i službenoj Facebook stranici događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:11