GASTRO REKORDER

Posjetio 18 restorana s Michelinovim zvjezdicama u 24 sata, potrošio gotovo 500 eura

 Gins Wang/Getty Images
Novi rekorder obišao je čak 18 restorana, od kojih su čak četiri imala dvije Michelinove zvjezdice

Eric Finkelstein prvi je i jedini čovjek na svijetu koji je u jednom danu posjetio i jeo u čak 18 restorana s Michelinovom zvjezdicom, piše portal Food&Wine. Osim što je vjerojatno izazvao veliku ljubomoru kod ljubitelja takve vrste kuhinje, ušao je i u Guinnessovu knjigu rekorda. Na ideju je došao nakon što je naletio na internetsku raspravu na upravo tu temu te mu se odmah učinila prilično zanimljivom s obzirom na to da često posjećuje restorane koji nude drugačiju i uzbudljivu hranu, ispričao je za Guinness.

Budući da u pitanju nije jednostavan izazov, Finkelstein je najprije proveo nekoliko mjeseci istražujući Michelinove restorane u New Yorku. Među više od 80 morao je izabrati 20-ak koje će staviti na listu. Kada je krenuo slati upite za rezervaciju, povratnu informaciju dobio je od tek 10 restorana, no do trenutka kada ih je zapravo trebao posjetiti, neki su zvjezdicu već izgubili. Ipak, Finkelstein nije htio odustati i do 26. listopada, dana kada je odlučio obilaziti restorane, uspio ih je skupiti 18.

Maraton po restoranima s Michelinovim zvjezdicama započeo je u restoranu Le Pavillon gdje je uživao u salati s grilanim avokadom, keljom i jogurtom, koja ga je koštala 36 dolara ili oko 250 kuna, a završio je sa slanom japanskom kremom s kavijarom po cijeni od 30 dolara ili oko 210 kuna. U 11 sati uspio je obići 18 restorana, od kojih su četiri imala čak dvije Michelinove zvjezdice i potrošio sveukupno 494 dolara, točnije 3478,86 kuna ili oko 465 eura.

Najskuplji obrok bio je upravo ranije spomenuta salata s avokadom, dok je u Momofuku Ko, restoranu slavnog Davida Changa, potrošio svega 7 dolara (ili 50-ak kuna) na jedan komad hladne pržene piletine. U restoranu The Musket Room potrošio je 10 dolara na kavijar s creme fraicheom, konfitirana jaja i mliječni kruh, a među skuplje obroke ubraja i filet mignon s mladim lukom i mrkvom koje je platio 34 dolara ili 240 kuna.

Kao omiljena jela istaknuo je ribu s ljutim krastavcima u restorana Casa Mono (21 dolar ili oko 150 kuna), zatim pačju mortadelu s brioche pecivom i senfom s pistacijama u restoranu Francie (15 dolara ili oko 105 kuna) te brioche sa sušenom pastrvom, kavijarom od lososa i žumanjkom s misom (18 dolara ili oko 130 kuna) u restoranu Red Paper Clip. Gdje je još bio i što je sve isprobao, provjerite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:57