Kvart usred Zagreba

Poštenu trgovinu čekali su gotovo tri desetljeća, plac još nemaju pa je najavljeni sajam OPG-ova izazvao opće oduševljenje

 Facebook @OPG Kefeček
Iako je naseljeno dulje od tri desetljeća, ovom naselju je najbliži plac na Savici i Utrinama, a do lani nisu imali ni veću trgovinu mještovite robe, pa su ovu inicijativu svi jedva dočekali

Kada je prije nekoliko dana gospođa Elizabeta Kelečić u zatvorenoj grupi na Facebooku objavila da će se u subotu 20. travnja u zagrebačkom naselju Borovje održati prvi domaći plac, ni sama nije slutila da će brzo prikupiti više desetaka dijeljenja te objave, stotine "lajkova" te mnoštvo komentara i upita zainteresiranih susjeda. Naime, Borovje, premda se širi i populacijom buja kao zdravi kvasac, kao rijetko koji zagrebački kvart, ni nakon više od tri desetljeća od prvih naseljenih stanovnika nema dječji vrtić, a bome ni tržnicu. Premda Savica (susjedni kvart preko Avenije Marina Držića) i Utrine (u Novom Zagrebu) nisu predaleko, lako možete pretpostaviti kako to nije uvijek opcija. Pogotovo ako uzmete u obzir da do prošle godine u naselju do Folnegovićevog nije bilo ni poštene trgovine (a i o ponudi trenutne bismo imali štošta za dodati).

Stoga ne čudi da je vijest kako će se u njihovom kvartu organizirati sajam i to još OPG-ovaca razveselila mnoge.

"Konačno da ćemo dobiti plac. Već je bilo i vrijeme", "Zakon!", samo su neki od komentara koji su se zaredali na spomenutu objavu iako još uvijek nema govora da bi se ovaj plac održavao baš svakog vikenda (... jer, pretpostavljate, hrvatska birokracija).

image

OPG-a Kvež nudi suhomesnate proizvode

Facebook @OPG Kvež

Elizabeta Kelečić, koja i sama živi na Borovju od 1992. te možemo slobodno reći kako je jedna od prvih stanovnica ovog naselja, vlasnica je OPG-a Kelečić pored Jastrebarskog, te je inicijator ove ideje.

"Prvi domaći plac na Borovju dugo je već moja želja, pa sam jako sretna zbog pozitivnih reakcija susjeda među kojima vlada veliki interes jer mi svoj plac još uvijek nemamo", ispričala nam je dodajući kako će se prvi održati u subotu, 20. travnja od 8 do 14 sati, odmah preko puta pekarnice Anite i pizzerije Fratelli.

image

Tvrtka SMID obitelji Strančarić proizvodi hrenade, pekmeze, namaze... i ocat od starih sorti jabuka

Tomislav Kristo/Cropix

"Imat ćemo 20 klupa i 18 domaćih izlagača među kojima dobar dio nosi i oznaku Plavi ceker*. Osim OPG-ova Kvež iz Krapinsko- Zagorske i OPG-a Kuzmić iz Koprivničko- križevačke županije, svi su drugi izlagači, domaći OPG-ovci, iz Zagreba i Zagrebačke županije. Imat ćemo suhomesnate proizvode OPG-a Kvež, domaći sir OPG-a Kuzmić, med OPG-a Mikelec, domaće namaze od Smida (prisjetite se priče o Smidu ovdje), OPG Kristina Perković predstavit će nam se s namazima od buče, bučino ulje prezentirat će OPG Đumlijan, a gljive OPG Mišić.

image

OPG Ivan Kefeček predstavit će svoje poznato kupinovo vino

Press Opg Ivan Kefeček

Imat ćemo i domaći beskvasni kruh Iris i Branimir delicija, OPG Rosa će nam se pridružiti sa svojim proizvodima od ruže - likerima, sirupima, džemovima i kozmetikom. Doći će nam i OPG Štefanec s domaćim nešpricanim jabukama i proizvodima od jabuka, OPG Kefeček dolazi s njihovim poznatim kupinovi vinom, OPG Cajzler s domaćom kozmetikom, a OPG Kelečić sa šipkom s medom, zdravim napitcima, raznim džemovima i sirupima te pestom od medvjeđeg luka ako ga ostane od sajma koji prethodi ovom našem. Također, pridružit će nam se i obrt Matičnjak te OPG Bakin recept iz Jastrebarskog koji nudi domaću tjesteninu", ispričala nam je inicijatorica ovog projekta nadajući se da će se do datuma sajma javiti i netko od izlagača sa svježim domaćim povrćem.

image

OPG Kelečić nudi domaće proizvode po starim recepturama

Facebook @elizabeta.kelecic.96

Također, dodala je u nastavku, zanimljivo će biti poslušati i sudjelovati na radionici "Jestivo cvijeće i mikrobilje" Udruge Biofila Hrvatska koju vodi Albert Marinculić.

"Svi smo željni domaćih proizvoda, pa tako i stanovnici Borovja kojima takvi proizvodi uopće nisu na dohvat ruke, stoga bih se ovom prilikom rado zahvalila Gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak na organizaciji ovog događanja", rekla nam je Elizabeta Kelečić dodajući kako bi ovakvu manifestaciju u budućnosti vrlo rado voljela vidjeti barem nekoliko puta godišnja u svom kvartu, ako ne i jednom mjesečno.

image
Press

*Oznaka Plavi ceker je namijenjena označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevana i očekivana od strane potrošača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49