JUTRO U VINOTECI

Postoji jako dobar razlog da sutra navratite u zagrebačku Vintesu osim nadopune kućne zalihe vina

Zagreb, 031214. Vlaska 63. Vinoteka Vinessa za Dobru hranu. Na fotografiji: interijer.
 Tomislav Kristo/Cropix
Dobar povod da svratite u Vintesu je događanje Weekend Vibes & Wines dje će se odvijati prezentacija vina vinarija Bolfan i Kota

Ako se složimo s tvrdnjom da se zemlju može najbolje upoznati preko vina, onda je mjesto iz kojeg se vidi cijela Hrvatska definitivno Vintesa. Ova vinoteka u početku je predstavljala isključivo male hrvatske vinare, njih pedesetak, i nudila oko 180 etiketa iz svih regija. U redu, i jednog Slovenca i jednog Hercegovca. Takva situacija bila je prije šest godina, da bi danas u svojoj ponudi imali i nekog glasovitog Austrijanca kao što je vinarija Vachau, Francuza poput J.R.Charpentiera, a od slovenskih susjeda valja izdvojiti izvanredna vina Kabaj te Verus koja služe i u Hiši Franko.

Kako je u svom tekstu svojevremeno spomenula i Vesna Veselić; kod njih nema privilegiranih sorti, malvazijama uz bok stoje silvanci ili pošipi, a plavcima lasine ili frankovke, a jedini uvjet da bi se boce našle na policama vinoteke jest da su vina u njima vrhunska i ekološka, stoga je u ponudi vinoteke čak nekoliko njih iz biodinamičkog uzgoja.

Vintesu drži Romek Samek koji je svoje vinsko putovanje započeo 2008., kada je počeo raditi za vinariju Bolfan. Tijekom godina naučio je sve tajne zanata, od trikova u prodaji do sommelierskih edukacija, i vino mu je postalo, kako kaže, ne samo biznis nego i kultura života. A on biznis s vinima nije vidio kao duge i nepregledne police u supermarketima, gdje se čovjek lako izgubi i gdje najčešće nitko ne zna dati informaciju o pojedinom primjerku, nego upravo u individualnom pristupu i kupcu koji će iz prve ruke moći saznati sve o sorti i terroiru, a što je najvažnije, i o okusu.

Dobar povod da svratite u Vintesu i to baš sutra, 26.rujna.2020. (osim da si nadopunite kućne zalihe vina) je događanje Weekend Vibes & Wines u sklopu kojeg će od 11 do 14 sati odvijati prezentacija vina vinarija Bolfan i Kota, a dodatan šarm dat će glazbena pratnja jazz zvukova. Spomenimo da je vinarija Bolfan upravo ovjenčana s 4 Decanterove medalje, a u subotu će se moći kušati i kupiti neki od laureata, kao primjerice. Bolfan Sauvignon blanc 2019. Vinarija Kota novo je ime na tržištu te ih možete upoznati sutra kroz njihove pjenušce. Za cijenu ulaznice od 80,00 kn posjetitelji će moći uživati u svim vinima, a svoje favorite moći će potom i kupiti, i to po cijeni od čak 30% popusta. Organizatori navode da je zbog pridržavanja sigurnosnog razmaka svoj dolazak potrebno najaviti mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a iz istog razloga svatko će uz degustacijsku čašu dobiti i vlastitu bočicu vode. Više informacija potražite na stranici događanja .U slučaju lošeg vremena, događanje se prebacuje za prvu sljedeću subotu.

Gdje? U dvorištu Vlaške 63, nadomak Malog bara Ane Ugarković i legendarne pizzerije Karijole u vinteci Vintesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 08:13