StoryEditor
NACIONALNA POTPORA

POTPORA STOČARSTVU: Više od 4 600 stočara dobilo je ukupno 25 milijuna kuna potpora za uzgoj rasplodnih junica!

Više od 4.600 stočara dobilo je ukupno 25 milijuna kuna potpora za uzgoj rasplodnih junica, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je drugi dio nacionalne potpore korisnicima mjere "Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica", iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine,  u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna. Pravo na potporu ostvarilo je 4.634 korisnika s ukupno 18.367 grla i iznosom potpore od 2.450,03 kuna po grlu, navodi se u priopćenju.

Potpore će osobito biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Hrvatskoj. Dodjelom potpore želi se zaustaviti trend pada broja krava i junica te proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj, ističu iz Ministarstva.

Cilj Programa potpore je privremena financijska pomoć proizvođačima za razdoblje od 2018. do 2020. godine, a radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva zbog posljedica cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože u prethodne tri godine.

U trogodišnjem razdoblju provedbe Programa radi obnove narušenog proizvodnog potencijala planira se omogućiti potporu za kupovinu najmanje 9.000 steonih junica.

Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica i obnavljanje životinjskog blaga planira se za 35.000 steonih junica, što bi u određenoj mjeri obnovilo narušeni proizvodni potencijal u proizvodnji mlijeka, kažu u Ministarstvu.

"Sufinanciranje uzgoja junica u trogodišnjem Programu potpore proizvođačima radi obnove proizvodnog potencijala u govedarstvu, samo je jedna od čak 13 mjera kojima Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede intervenira u svrhu očuvanja i unaprjeđenja mliječnog govedarstva", naglašava u priopćenju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ističe i da sufinanciranje ostvaruju junice oteljene i uzgojene na hrvatskim farmama te da se kroz tu mjeru potiču isključivo hrvatski uzgajivači goveda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 19:55