DAŠ MI GRIZ?

Potrošila sam cijelo bogatstvo isprobavajući recepte za sendvič peciva, ovo je konačno jako dobar

 Lidija Lončarić
Savršena sendvič peciva moraju biti dovoljno meka da stanu u jedan zalogaj i dovoljno čvrsta da se ne izgube pri dodiru s umakom

Jedna stvar zbog koje sam spremna prekršiti svaku restrikciju u svakodnevnoj prehrani koju pred sebe postavim sasvim sigurno su sendviči. Sočni, bogati, mesni, riblji, povrtni, s hrpom sezonske salate, pršutom ili mortadelom, maslacem ili majonezom, mozzarellom ili goudom, sve dok su u pitanju kvalitetni sastojci u pravilnom omjeru, svaki od njih poseban je na svoj način.

Osim dodataka koji se moraju savršeno nadopunjavati, veliku ulogu u slaganju slasnih slojeva za mene igra i odabir kruha. Iako krušnu podlogu često mijenjam, nekako se uvijek vraćam toplim domaćim pecivima. No, sve dok nisam krenula s eksperimentima u kuhinji nisam ni slutila koliko je volje, truda i propalih tijesta zapravo potrebno kako bi se pronašao savršen recept za sendvič peciva. Ona koja su dovoljno mekana i mogu se lagano stisnuti u savršeni zalogaj, ali se ne raspadaju u dodiru s mokrim umakom, ona koja su prozračna i ne sjedaju teško na želudac i ona koja se savršeno nadopunjuju s ostatkom dodataka i ne preuzimaju glavnu ulogu u sendviču. Upravo sam se u avanturu pronalaska savršenog recepta za sendvič peciva bacila i ovih dana, a onda sam im, osim klasičnih sastojaka poput brašna, mlijeka, maslaca i kvasca, dodala i cijelo bogatstvo začinskog bilja kojim se upravo ovih dana pune klupe na tržnicama.

Glavnu ulogu u slaganju aroma prepustila sam vlascu, a zatim ga nadopunila peršinom i bosiljkom. Rezultat su meka, aromatična peciva koja su toliko dobra da, osim što sjajno funkcioniraju kao važan dio sendviča, mogu poslužiti umjesto kruha uz omiljeni ručak. Oblikujete li ih u manje kuglice, postat će odlična hrana za dijeljenje, a svi znamo kako hrana koju dijelimo s najdražim nam ljudima, uvijek ima još mrvicu bolji okus. Kod mene su još vruća peciva premazana maslacem bila za doručak, za ručak sam ih punila mesnim okruglicama i mozzarellom kako bih dobila omiljeni američki sendvič, a za večeru su poslužila kao slani kolač uz čašu mlijeka. Iduće jutro nisu doživjela.

image
Lidija Lončarić


Sendvič peciva sa začinskim biljem

450 g bijelog glatkog brašna
250 ml toplog mlijeka
1 suhi kvasac
1 žlica šećera
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
2 žličice soli
40 g maslaca za tijesto
100 g maslaca za punjenje
20 g maslaca za premaz
Vlasac, peršin, bosiljak, kopar
2 režnja češnjaka
Ribani sir po želji

Suhi kvasac najprije pomiješajte s toplim mlijekom i žlicom šećera. Pustite da se stvori pjena pa ubacite smjesu s kvascem u brašno u koje ste najprije dodali sol i vrhnje. Jaja umutite pa dodajte 2/3 u zdjelu s brašnom i kvascem, a ostatak sačuvajte za premazivanje. Od svih navedenih sastojaka umijesite mekano tijesto, a kada ste formirali oblik, dodajte i komadiće maslaca. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna. Tijesto nastavite mijesiti i na kraju ga oblikujte u kuglu. Prebacite ga u zdjelu, prekrijte krpom ili prozirnom folijom i pustite da se diže na toplom. Nakon sat vremena tijesto izvadite na radnu površinu, razvaljajte ga u pravokutnik debljine oko 2 centimetra, tijesto premažite omekšalim maslacem i pospite sitno sjeckanim začinskim biljem. Žlicu začinskog bilja sačuvajte za kasnije. Tijesto preklopite kako biste dobili dugačak pravokutnik. Režite na veće komade i od svakog oblikujte lopticu. Nije važno ako se na površini vidi začinsko bilje. Posložite loptice u posudu za pečenje koju ste obložili papirom ili premazali maslacem. Pustite da se udvostruče, a zatim ih premažite jajem. Pecite najprije na 220 oko pet minuta, a zatim na 200 još 30 minuta ili dok peciva ne poprime lijepu, zlatnu boju. Dok se peciva peku, pripremite premaz od 20 grama maslaca, usitnjenog češnjaka i ostatka začinskog bilja. Odmah nakon što peciva izvadite iz pećnice premažite ih premazom i po želji pospite ribanim sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:47