Vinske mušice

Povratak Trapana: samo je ime ostalo isto, sve drugo se promijenilo

Bruno i Irena Trapan

 Privatna arhiva
Vinarija Trapan priključila se maloj i kompaktnoj biodinamičkoj sljedbi među kojom se po čuvenju u nas ponajviše izdvajaju vinarije Tomac i Clai
Vinarija Trapan priključila se maloj i kompaktnoj biodinamičkoj sljedbi među kojom se po čuvenju u nas ponajviše izdvajaju vinarije Tomac i Clai

Za početak, vinarija Trapan više nije samo Bruno Trapan, nego su to sada Irena i Bruno Trapan, a utjecaj Irene, sljedbenice biodinamike, na nova vina vidljiv je iz aviona jer su vina zapravo doživjela zaokret za 180 stupnjeva. Najbolji primjer je poznata malvazija Ponente, koja je nekoć, kada se stvarao brend Trapan, bila klasična svježa malvazija, istog stilskog izričaja kao sve malvazije s IQ oznakom, a sada je sasvim drugačije vino, krepko i mutno, macerirano, zrelih aroma i aroma fermentiranog voća, s puno slasti i malo gorčine na retrookusu, stilski usporedivo s malvazijama kraćih maceracija vinarije Roxanich.

Novi smjer u vinariji Trapan posljedica je slijeđenja biodinamičkih principa koje je osmislio rodom Međimurac, a životom Austrijanac, antropozof Rudolf Steiner, a ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 21:01