Povratak u školske klupe-vinske!

Posjetili smo vinsku školu Pupitres, naucili kako najbolje sljubiti hranu i vina i ustanovili da još mnogo toga moramo nauciti o plemenitim kapljicama.

piše: Mateja Domitrović

snima: Marko Miščević

Ako najbolje jelo pokušate sljubiti jednako dobrim vinom, to ne garantira vrhunski doživljaj jer ako ga spojite s nekompatibilnim, nastat će krivi spoj. Niti će to jelo, a ni vino biti ukusno, neće biti nikakvog efekta, javit će se potpuno ravan okus i stvoriti ravnodušnost u ustima.

Vino ne smije pokriti hranu niti hrana vino, oni se moraju združiti, između njih se mora stvoriti ravnoteža, sklad i harmonija. I kad se to dvoje klikne i nađe u savršeno skladnom odnosu, onda je to savršena priča. Kako sljubiti hranu s vinom, upoznati se s aromama i okusima vina te pojmovima poput fermentacije i terroira, kako pravilno otvoriti bocu i još puno toga može se naučiti na vinskim radionicama sommelierke Jelene Šimić Valentić.

Jelena će nesebično podijeliti svoje znanje i pomoći vam da bolje upoznate vinski svijet. Njene radionice nisu suhoparna predavanja, ovdje se sluša, diskutira, analizira, miriše, kuša… I ne samo to, Jelena to radi s tako puno volje i srčanosti da pobuđuje želju za naučiti još više, za probati gutljaj više. Ona je jedna od onih koja zna izazvati dobre osjećaje. Čak i kada mislite da nešto znate, nakon posjeta samo jednoj radionici shvatite kako znate vrlo malo i da je taj divni svijet pun neistraženih detalja koje vrijedi pronaći i upoznati jer će s novim znanjima svako sljedeće uživanje u vinu biti još ljepše i s mnogo više smisla.

Više o svemu možete doznati na njihovom fejsu ili na njihovoj web stranici, a u nastavku pogledajte raspored nadolazećih radionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 15:27