NAPRAVITE SAMI

Poznata chefica otkrila kako napraviti najsočnijeg pečenog piceka, uopće nije komplicirano

 Pexels
Za ovo jelo April Bloomfield osmislila je i poseban maslac sa svježim i sušenim začinskim biljem koji utrljava ispod kože piletine

Pečeni picek s krumpirima i povrćem jelo je koje vikendom najčešće nalazimo na našim stolovima jer ne zahtijeva previše vremena u kuhinji i vrlo je jednostavno za pripremu. No, ovo možda naizgled vrlo obično i bazično jelo s nekoliko malih trikova može postati prava poslastica.

Tog je mišljenja i poznata chefica April Bloomfield, Engleskinja koja je u Americi napravila veliku karijeru i u svojim restoranima osvojila nekoliko Michelinovih zvjezdica, a nedavno je gastro kritičaru iz New York magazina otkrila nekoliko trikova kako pripremiti najukusniju i najsočniju piletinu.

Naime, kada je pečenog piceka nedavno uvrstila u jelovnik u svojem novom restoranu Sailor u Brooklynu susretala se, kaže, s čuđenjem mnogih chefova i gastro novinara, ali je to jelo uspjela osmisliti da doista postane pamtljivo. Iako sama priprema nije komplicirana, meso počinje tretirati 24 sata prije pripreme. Njezini kuhari dan prije dobro posole piletinu i ostave je na sušenju na prozračnom mjestu kako bi tijekom pečenja korica mesa postala zlatna i hrskava. Za ovo jelo Bloomfield je osmislila i poseban maslac s ljutikom, češnjakom i mješavinom svježeg i sušenog začinskog bilja koje nakon sušenja utrlja ispod kože piletine.

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

Ova poznata chefica priznaje da je odrastala na kuharicama i emisijama o hrani u kojima se uvijek govorilo da su sušeni začini, posebno oni koje se nalaze u staklenkama iz supermarketa, neiskoristivi, a kroz 33 godine rada po raznim restoranima uvijek se susretala s komentarima da sušenim začinima nije mjesto u visokoj kuhinji. No, da to mišljenje nema dobro uporište otkrila je sasvim slučajno.

Naime, Bloomfield često peče piliće kod kuće, a njezin trenutni recept proizašao je iz vremena tijekom pandemije koju je provela u svojoj kući s vrtom u Massachusettsu. Uzgajala je tada razno začinsko bilje poput anisa, kadulje, origana i bosiljka, a samonikla metvica, inače poznata kao vrtni korov, toliko se razrasla da je zavladala vrtom.

Poznata chefica ju je iščupala i osušila, a suočena s njezinim viškom dodala ju je sušenom origanu, svježoj kadulji, lovoru i timijanu. Toj zanimljivoj začinskoj mješavini dodala je malo ljutike i češnjaka kuhanog u bijelom vinu i sve pomiješala s maslacem.

image
Lauripatterson/Getty Images

Začinjeni maslac dobro je natrljala po mesu ispod kože i stavila peći pile na 180 stupnjeva 45 minuta. Začinjeni maslac i masnoća ispod kože se tijekom pečenja otope i osim što piletini daju hrskavu kožicu nakon pečenja mogu poslužiti i kao osnova za dobar umak na tavi koji se poslužuje uz ovo ukusno jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:49