PROVJERENI RECEPT

POZNATI CHEF OTKRIO SVOJ RECEPT: Tomislav Špiček pripremio nam je orahnjaču i od sad na dalje pripremamo je samo na ovaj način!

 Neja Markičević / CROPIX
Tomislav Špiček, poznati kuhar i član žirija kulinarskog showa pripremio nam je orahnjaču za jedan naš editorijal! Stiže recept...

Veličina Špičekove kuhinje je to što istovremeno s lakoćom i dubinskim poznavanjem teme kulinarsku tradiciju približava modernim gastronomskim trendovima. Čini to najčešće gotovo neprimjetno. Uobičajenom nadjevu za orahnjaču dodaje malo domaćeg orahovca. Prirodnim putem tako intenzivira aromu i doseže esenciju okusa oraha, u rasponu od mladih od kojih se radi liker do zrelih za nadjev. Pri tome je dio oraha fino mljeven, dio grublje, u posipanju ga miješa sa šećerom u prahu, štaubcukerom. No, još je sretniji kada od zaborava spašava rogicu. To je orahnjača u kojoj su orasi zamijenjeni rogačima.

Biljana Gaurina / Hanza Media

Tijesto:

1 kg brašna za dizano tijesto
10 dag šećera
100 g maslaca
1/2 kocke kvasca
2 žumanjka
1 dl mlijeka

Šecer, žumanjke, rastopljeni maslac dobro promiješati. Kvasac i šećer umiješati u mlijeko. U brašno najprije dodati masu sa žumanjcima, izmiješati, potom dodati rastopljeni kvasac. Temeljito umijesiti masu na starinski način kuhačom ili moderniji mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom jedan sat.

Nadjev:

40 dag pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha
20 dag šećera
2 dl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije
2 bjelanjka
5 cl likera od oraha
naribana korica limuna

Orahe i šećer umiješati u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodati liker od oraha, naribanu koricu limuna i snijeg dva bjelanjka.

Razvaljano tijesto premazati nadjevom i oblikovati roladu. U vatrostalnu posudu, ili starinski namašcen pobrašnjeni pleh, položiti štrucu. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva orahnjaču peći 45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:40