Idemo u Rastoke

Poznati okusi u sasvim novim jelima od divljači, teletine, janjetine i riječne ribe... i to u ambijentu koji ne želite napustiti

Na putu s ili do mora ovoga puta skrenite na staru cestu i zaustavite se kako biste uživali o pejzažu, mirisima i okusima Like

Nova jela od divljači, prošireni izbor vegetarijanskih i veganskih jela, odresci u novom ruhu domaćih sastojaka i obogaćeni dječji menu, samo su neki od noviteta koje donosi novi jelovnik jednog od onih rijetkih restorana u Hrvatskoj koji prakticira nabavku namirnica od lokalnih OPG-ova te posluje po načelima održivosti u ugostiteljstvu.

Putovanje od Plitvica prema kontinentu i u suprotnom smjeru oduvijek je bila romantična vožnja čija ljepota kulminira na prepoznatljivoj okuci iznad Slunjčice i mlinova na Rastokama. Svakog putnika ovaj će prizor zateći, čak i ako je prethodno posjetio Plitvička jezera. No, ljepoti koju je priroda darovala ovom dijelu naše zemlje tu nije kraj. Prava je nagrada zaustaviti se na pravom mjestu i dopuniti ovaj neponovljivi dojam jelima u koja je utkano bogatstvo izvornih ličkih okusa. Upravo tome predano se posvetio tim restorana Ambar koji ovu sezonu otvara s brojnim kulinarskim novitetima.

image
Reklamnet

Impozantan pogled, širina prostora, oaza opuštenosti i njegovane, ali bujne vegetacije jednako će zadovoljiti obitelji, parove, avanturiste, zaljubljenike u prirodu, kao i one koji tek možda prvi put otkrivaju Hrvatsku. Ono što plijeni pozornost od prvog koraka je fantastičan pogled ne samo na Rastoke nego na stari grad Slunj i cijeli kraj. Zatim, tu je i sami restoran, arhitektonsko zdanje kaskadno ukopano podno ruševine Napoleonovog magazina tzv. ambara koja je zaposjela sami vrh brda i dominira nad cijelom lokacijom. Travnati krov restorana posebno privlači pozornost, kao i noćno osvjetljenje koje uspješno spaja kontraste moderne gradnje i ostataka povijesti.

Ipak, osim dobro uigranog tima koji stoji iza ove priče, restoran se posebno izdvaja ponudom jela. Baš poput panoramskog pogleda kojim s ovog mjesta možete obuhvatiti cijeli kraj, tako i izborom jela u Ambaru možete obuhvatiti ono najbolje što ovaj kraj ima za ponuditi u pogledu okusa. Najveća vrijednost ovog restorana se ne vidi golim okom niti panoramskim pogledom. Svako jelo sadrži po nekoliko lokalno proizvedenih namirnica, koje nerijetko daju i najvažniji karakter jelima, a birane su sezonski.

image
Press

Pastrvu smo navikli viđati s grilla, na plati ili tanjuru uz uobičajene priloge. Ambar pastrva ima nešto drukčiji oblik i godinama ne silazi s jelovnika jer uživa veliku popularnost među vjernim gostima restorana. Ova mnogima omiljena riječna riba ovdje se može naručiti na više načina: od hladnog predjela, preko toplog predjela s tjesteninom pa do glavnog jela. Pašteta od dimljene pastrve je jelo s potpisom restorana koje se zadržalo u ponudi od samog početka. Novitet je i svježi tartar od pastrve s krekerima od kvinoje i poriluka, kao i tortice od pastrve kao toplo predjelo. Pravi raj za one koji prakticiraju zdravu, a vole i modernu gastronomiju.

Ambar nudi i zanimljive "kratke" zalogaje, tzv. street food s ličke magistrale, što je još jedna ponuda koja ovo mjesto izdvaja od bilo kojeg drugog objekta na ovom pravcu do mora. Ovdje prednjače sendviči s trganim mesom, zatim flatbread sa špekom i škripavcem, a tu su i pojednostavljena glavna jela bez priloga, poput divljači, dopunjena domaćim pecivom.

image
Press

Jedno od istaknutih noviteta među jelima koje se ove sezone našlo na redovnom meniju restorana je i ossobuco (teleća koljenica) s opcijom priloga od zapečene bundeve s kaduljom i kozjim jogurtom. Što se tiče janjetine, ovdje se lički specijalitet poslužuje kao koljenica s pire krumpirom. Tu je i teleći french rack u umaku od sušenih vrganja nabavljenima iz okolice. Ambarov jelovnik je prava šetnja kroz okuse ovog kraja kojoj treba posvetiti vremena i više dolazaka.

image
Press

U regiji poznatoj po mesu i riječnoj ribi, može iznenaditi široka ponuda vegetarijanskih i veganskih jela. Okruglice od cvjetače i chia sjemenki s umakom od crnog češnjaka, varivo od sojinih komadića s krumpirom, mrkvom i graškom, zapečena bundeva s kaduljom, potočarkom i kozjim jogurtom ili odrezak od kelja s vodkom i pireom od rajčice i celera su samo neka jela koja će zaintrigirati svakoga s bar malo kulinarske znatiželje.

image
Press

Kad govorimo o ponudi pića, u Ambaru se i u čašama susreću izvorni lokalni okusi, ali i kreativnost. Izdvaja se posebna ponuda domaće proizvodnje, i to iz okolice. Lokalni slunjski likeri, vina i pjenušci hrvatskog podrijetla, domaći gin, craft pivo, kokteli, kao i sokovi tradicionalne recepture, te cijeđeni svježi sokovi bez konzervansa, dio su ponude. Večernji zabavni programi koji se organiziraju tijekom tople sezone od cijele terase stvaraju svijet za sebe uz diskretnu ugodnu rasvjetu, zvjezdano nebo i šum s obližnjih vodopada.

image
Press

Kako je nekoć ambar čuvao zalihe žita, tako simbolično i danas s visine nadgleda obnovljene mlinove koji melju najfinije brašno koje se može pronaći u Hrvatsko, pa tako Ambar za svoje recepte koristi proju od čak šest žitarica mljevenih u Rastokama, kao i brašno za flatbread. A na kraju spomenimo i nezaobilaznu tradicionalnu slasticu - štrudlu od jabuka koja se priprema po dobro čuvanom naslijeđenom obiteljskom receptu.

image
Press

Brojna događanja svake godine Slunj čine sve privlačnijom destinacijom za izlet ili višednevni boravak. Za nadolazeću sezonu izdvajaju se Wellbeing&Jazz na vodi, Bearstone festival, Koranski susreti, Zvijezde pod zvijezdama i mnogi drugi. Izvrsna je to prilika za posjetiti ovaj kraj koji vrvi punim okusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 23:13