KORAK DALJE

Poznati slastičar napravio desert od stare knjige, korisnici Instagrama ne prestaju se čuditi

 @jordirocasan Instagram/
Biste li kušali desert jednog od najboljih slastičara na svijetu napravljen od stare knjige?

Na Instagram profilu The Best Chef Awards ovih smo dana naišli na video u kojem je prikazan pastry chef Jordi Roca, jedan od poznate braće Roca, kako priprema jelo koje mirisom i okusom podsjeća na staru knjigu. I ne bi to bilo ništa neobično da u videu nije prikazana i tehnika kojom se jelo dobiva, a koja je, jasno je iz komentara, prilično iznenadila korisnike ove društvene mreže.

U pitanju je desert koji se nekada posluživao u jednom od najboljih restorana na svijetu, španjolskom El Celler de Can Roca s tri Michelinove zvjezdice. Kako je objašnjeno u opisu, Roca najprije na stranice knjige nanosi maslac, ostavlja ih tako preko noći, a zatim idući dan skida maslac i topi ga u alkoholu. Nakon prokuhavanja, alkohol isparava i dobiva se parfem čiji miris podsjeća na staru knjigu. Kako je objašnjeno, tehnika kojoj je dobiven parfem naziva se enfleurage i već se stoljećima koristi pri izradi parfema. Poznati chef dobiveni je parfem iskoristio za slasticu s kremom od Earl Grey čaja, sladoleda od cupcakesa, karameliziranim pločicama od maslaca i rižinim papirom na kojem je ispisan dio Proustovog djela "U potrazi za izgubljenim vremenom".

Iako se ispod videa mogu pronaći pozitivni komentari, brojni su ipak iznenađeni samom idejom i načinom na koji je poznati chef napravio ovaj desert. Dok je neke podsjetio na scene iz trenutno popularnog filma "Menu", drugi su zgroženi načinom na koji chef Roca postupa sa starim knjigama koje pojedinci smatraju izrazito vrijednima.

"Je li samo do mene ili je fancy kuhanje otišlo malo predaleko?" i "Tko zapravo uopće želi doživjeti okus stare knjige?", samo su neka od pitanja korisnika društvenih mreža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:05