VIDEO: MALA ŠKOLA SUSHIJA 5

Poznati sushi majstor uči nas pripravi uramakija pozatog i kao ‘naopaki‘ sushi

 Nera Simic/Cropix
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte novi nastavak
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte novi nastavak

Vrijeme je za naš treći tip sushija. Nakon nigirija i makija, danas uz pomoć sushi majstora Roberta Horvata iz Gastronomada radimo uramaki ili sushi napravljen naopako od makija. To znači da je riža na ovom sushiju s vanjske strane sushija.

Vrlo važan korak je, kao uostalom za svaki sushi, pravilno skuhana riža, što smo naučili u prvom nastavku, a možete se prisjetiti ovdje. Nadalje, zanimljivo je znati da je kod ovog sushija, za razliku od makija, potpuno svejedno s koje ćemo strane držati algu.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Inače, nama je ovaj tip sushija možda najpoznatiji, ističe naš učitelj, kao California, tiger, Philadelphia ili Kyoto roll. A njegova najbolja strana je, dodaje, što možemo "pustiti mašti na volju", dakle puniti ga s čim god poželimo.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Horvat nam u novom video nastavku naše male škole sushija pokazuje kako napraviti California i tiger roll i ponovno ističe važnost količine riže po sushiju. Dakle, ako su 2 nigirija jedan maki, tada su 4 nigirija (ili 2 makija) jedan uramaki. Pogledajte gdje staviti mekše, a gdje tvrde sastojke, kako fiksirati ribu za rižu te kako u četiri koraka napraviti vaš prvi uramaki spravljen na jedan od dva prikazana načina!

image

Sushi chef Robert Horvat

Nera Simic/Cropix

Naš učitelj Robert Horvat majstorstvo izrade sushija usavršavao je u Berlinu uz senseije Kokia Unesake i Tilmana Zorna, a po povratku u Hrvatsku radio je u brojnim restoranima. Trenutno radi s Gastronomadima gdje svoje znanje dijeli s polaznicima tečaja. U jednodnevnoj školi, maksimalno osam polaznika po terminu uči osnove i početne tehnike izrade sushija, a sve detalje o njegovim radionicama možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 04:17