Lipanj u Zagrebu donosi pregršt gastronomskih uzbuđenja, od Beer Festa na Tuđmancu, preko Food Truck Festivala na Britanskom trgu, pa sve do Vinskog grada, također na Tuđmancu. No, dok se grad zagrijava, a nama u njemu postaje sve teže nositi se s vrućinom, ekipa iz jednog od najboljih, i svakako prvih pravih prirodnih vinskih barova u Zagrebu, pobrinula se za osvježenje. Ovoga mjeseca, u nekoliko odabranih termina, u Bastion No. 19 u Masarykovoj stiže nekoliko vinara, omiljena zagrebačka kuharica japanskog porijekla i ekipa iz poznatog zagrebačkog beer shopa.
No, za one koji još nisu upoznati s Bastionom No. 19 - podsjetimo, ovaj je kultni bar svoja vrata otvorio prije deset godina i zaslužan je za pionirski pothvat dovođenja prirodnih vina u Hrvatsku. Dapače, duži je niz godina bio jedini zagrebački vinski bar koji je ustrajao na ponudi prirodnih vina, što je, za razliku od današnjice, nekoć bio prilično riskantan potez. Uz to, Bastion je od samih početaka nudio fantastične craft pive i drugačiju selekciju destilata koji se dotad nisu mogli kušati u gradu, postavljajući visoke standarde kvalitete i raznolikosti.
Temelje Bastionove prepoznatljive orijentacije prema prirodnim vinima postavio je njegov prvi sommelier Milan Rukavina. Njegov vizionarski pristup i stručnost nisu ostali nezamijećeni, pa ga je profesionalni put odveo sve do dalekog Tajlanda, gdje danas obnaša funkciju group beverage managera za Gaggan, jedan od najboljih svjetskih restorana.
2023. se godine u Bastion vratio Marin Čuček, čije je ime sinonim za zagrebačku ugostiteljsku scenu. Čuček je ubrzo predstavio i svoj autorski program "Jutarnji Pajzl", o kojemu smo pisali, a koji oživljava duh starih zagrebačkih gostionica.
Uz njih, važno je spomenuti i Erica Romolocka, sadašnjeg sommeliera Bastiona, koji je već neko vrijeme ključna figura u baru. Romolock ne samo da kontinuirano obogaćuje vinsku kartu zanimljivim etiketama i dovodi renomirane vinare, već je pokrenuo i iznimno popularni "wine.klub". Kroz ovaj klub, uspješno okuplja entuzijaste i ljubitelje prirodnih vina na neformalnim druženjima i degustacijama diljem grada.
Bastion je uspješno prebrodio mnoge epohe grada, pandemiju i postpandemiju, ali je čvrsto ostao na adresi Masarykova 19, svjedočeći o svojoj kvaliteti i privrženosti vjernoj publici. A upravo u lipnju dovodi nekoliko vrlo zanimljivih gostovanja koja nikako ne smijete propustiti.
Tako će 14. lipnja, s početkom u 20 sati, u baru gostovati mlada brazilska vinarka Barbara Schapke, koja posluje iz srca Sicilije. Schapke je poznata po svom predanom radu s lokalnim sortama poput grilla, cataratta i nero d‘avola, a njezina je misija vjerno prikazati podnožje i terroir moćne Etne, vulkanske planine koja dominira krajolikom Sicilije.
21. lipnja, od 12 do 17 sati, Bastion će ugostiti Maurizija Donadija, koji će predstaviti dva izuzetna vina iz svojeg portfelja. Vina koja Donadi donosi u Bastion su Casera Frontin Prosecco, koji zapravo i nije klasični prosecco, već vino u Colfondo stilu, što znači da je prirodno pjenušavo i nefiltrirano, te Casera Belfi, također Colfondo stila, Donadijev raniji i već odasve poznati projekt. Ono što će dodatno obogatiti ovo gostovanje jest sudjelovanje kuhinje omiljene Maki iz Pink Piga, koja će na terasi pripremati primamljive japanske lunch boxove, spajajući tako okuse Italije i Japana.
Za kraj mjeseca, 27. lipnja, u Bastion dolazi ekipa iz beer shopa Ambasada koji se nalazi u Ulici Crvenog križa. Posebno za ovu prigodu, priredit će selekciju sour piva koje će se točiti u Bastionu te večeri, pružajući ljubiteljima piva priliku da istraže svijet kompleksnih i osvježavajućih okusa sour piva.
Stoga, imate još vremena da se pripremite za ova posebna i uzbudljiva zbivanja u zagrebačkom Bastionu. Vrlo komotno možemo ustvrditi da je, gledajući unatrag deset godina, Bastion utkao put za mnoga današnja mjesta s bogatom ponudom prirodnih vina. Bez vizije i truda ljudi koji su utkali put u Bastionu, tko zna kako bi zagrebačka scena prirodnih vina danas izgledala.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....