NAJBOLJI BURGERI

Pravi hit su novosadski burgeri od mesa mangulice, creske janjetine i juneći s pestom od meda

 Sandro Sklepic/
Ovogodišnji Zagreb Burger Festival ima 19 kućica, od kojih 13 nudi burgere. Ovo su tri najbolje kućice koje biste trebali

Otvoren je još jedan Zagreb Burger festival, mjesto zamamnih mirisa roštilja, ali i kulinarskih inovacija. Još jednom predstavili su se neki stari asovi, poput Instituta za burgere Mate Jankovića, ali i neki novi gastroumjetnici koji su u Zagreb donijeli svoje nove recepte. Malo je reći da publika uživa, a uistinu se nudi onešto za svakoga, pa su i vegetarijanci došli na svoje s biljnim burgerima koji su oduševili čak i mesojede. Od 19 kućica na ovogodišnjem festivalu njih 13 nudi burgere, a među njima izdvojili smo tri posebno zanimljiva.

Flying Pig

Maja Bučić oduševila je festival svojom ponudom. Barbie Q, Fatty Supreme, Hot Honey i vegetarijanski Plant Punk bili su hit. Vlasnica uspješnog zagrebačkog vegetarijanskog takeouta kaže da su za nju dobro craft pivo i vrhunski burger sve što čovjek može poželjeti.

image
Marko Todorov/Cropix

- Radimo od 2016. u Jelsi na Hvaru. No, nakon onog zagrebačkog lokala u Ulici kneza Višeslava sad smo i u Kranjčevićevoj. Sve više ljudi naručuje naše burgere preko interneta. Imamo vegetarijanske, ali i zanimljive mesne burgere poput Hot Honeyja - objašnjava. U ovaj stvarno ukusan burger stavljaju isključivo junetinu s 20 posto masnoće koju nabavljaju kod svog mesara, te jednom mljevenu. Umak se radi od pesta meda, badema, pistacija i čilija, a unutra je još i cheddar sir te ninska sol koja se dodaje tek kada je meso na vatri. Od priloga tu su krastavac, zelena salata i ljubičasti luk koji se sjajno uklapa.

image
Sandro Sklepic/
image

Na fotografiji: Flying pig burger.

Marko Todorov/Cropix

Plavica

Krešimir Farkaš na Zagreb Burger Festival donio je dašak Cresa, ali i pokazao inovativnost u burgerima. Tako je njegov hit burger Jancić, koji se radi od creske janjetine, ali i drugih autohtonih proizvoda. On je prokušani ugostitelj koji u Plavica Baru na Cresu nudi razne domaće delicije. Burgere je osmislio u vrijeme korone, kada nije bilo mnogo posla za restorane. Tako je nastao i Jancić koji, osim čiste creske janjetine, sadrži i umak od rajčice, pesto od mente i kadulje te domaću skutu. Za one koji ne vole janjetinu tu je i izuzetno ukusan burger od veprovine i crne slavonske svinje u koji još dodaje chutney od luka, pancetu i namaz od kupina, ribizla i borovnice uz domaće pecivo, a taj su poseban burger prozvali "Prasec". On i njegova supruga Kristina Plavicu su otvorili, kaže, da bi gostima ponudili isključivo domaće i zanimljive proizvode, a imaju i suradnju s lokalnim ribarima pa je uveo dio riblje ponude i na ovom festivalu, poput grilanih jadranskih kozica ili frigadure.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Toster

Toni Marinković stigao je iz Novog Sada i odmah shvatio da hrvatska publika ima nešto drugačiji ukus za burgere nego u Vojvodini. Naime, kaže, u njegovu gradu i u Srbiji općenito na cijeni su burgeri, kao uostalom i pljeskavice, od sitnije mljevenog mesa, dok u Hrvatskoj kupci sve više traže krupnije mljeveno, rahlije meso u burgerima. Posjetitelje je oduševio burgerima sa slaninom svinje mangulice, čije meso osobno smatra kvalitetnijim i od onog crne slavonske svinje, tzv. fajferice. Iako je pljeskavica spravljena od junećeg mesa, upravo slanina od mangulice daje joj taj poseban šmek. Uz nju su ponudili i "chilli con carne pomfrit", hrskave krumpiriće prelivene umakom od mljevene junetine s čilijem, crvenim grahom, kukuruzom i cheddar sirom, koji bi bez problema mogli biti i zaseban obrok. Toni je ponudio i burgere s duvančvarcima i zlatiborskim kajmakom, kao i burger s pohanom mozzarellom, pa ne čudi da se pred štandom uvijek mora malo pričekati zbog gužve.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:51