NA PUSTOM OTOKU

PRAVO ČUDO U DIVLJINI: Priča o otočnom restoranu koji je u Hrvatskoj među prvima započeo istinski robinzonski turizam!

 Nikola Zelmanović
Restoran koji je među prvima započeo robinzonski turizam u Hrvatskoj nedavno je obilježio jubilej gostovanjem kuharskih zvijezda iz naše zemlje i inozemstva

Ti si lud. Na pustom ćeš otoku otvoriti restoran? Nema šanse da ćeš preživjeti, bolje ti je da se odlučiš za Zadar ili Šibenik, govorili su mi prije 25 godina i nitko, ni prijatelji, pa čak ni rođaci, nije podržavao moju viziju, nije vjerovao u moj uspjeh, rekao nam je Mirko Mudronja, koji je 1993., dok su se s obale još čule granate, odlučio da će na kornatskom otoku na kojem nije bilo ni struje ni vode otvoriti restoran Fešta. Trebalo je imati čvrstu viziju, upornost, mudrost i mnogo hrabrosti da bi se krenulo u taj pothvat.

Nikola Zelmanović

Težak početak

Danas slavi 25 godina rada, restoran ima 35 do 40 zaposlenih (konobara, kuhara, čistačica, mornara...), a započeo je ugošćivati tek dobronamjerne nautičare, uglavnom Talijane, koji su slučajno otkrivali ovaj mali raj i redovito mu se vraćali.

Nikola Zelmanović

- Još imam negdje revers za posuđenih pet stolova i tridesetak što dubokih, što plitkih tanjura i pribor za jelo kad smo počeli s radom i pripremali ribe na gradele na roštilju koji je više kuhao nego pekao. Iznad restorana imali smo tri sobe. Jednu za moje roditelje, jednu za mene i moju obitelj i jednu za goste - ako uopće dođu - nastavio je objašnjavati 70-godišnji Mirko Mudronja na početku velikog slavlja na malom otoku fešte u Fešti za 25. rođendan restorana.

Nikola Zelmanović

Danas gospodinu Mudronji pomaže sin Krešimir Mudronja, a skroman restoran s tri sobice uporno su ovih godina nadograđivali. Sve, pa i najtanju čačkalicu, morali su, a moraju i dandanas dovoziti brodovima s obale, a gosti (savršeno uigrana ekipa može ih opsluživati 200 s à la carte jelima) danas nemaju dojam da vrhunske obroke jedu na otoku okruženom tirkiznim morem na kojem rastu samo masline i miomirisno začinsko i ljekovito bilje.

Nikola Zelmanović

Zapravo, boraveći na otoku ne stječete dojam da je obitelj Mudronja stvorila čudo u divljini: struju daje pet agregata, slatka se voda dobiva iz mora, a restoran (jedan od rijetkih na našim otocima) ima vlastiti pročišćivač otpadnih voda. Obitelj je prije par godina počela i graditi objekte za, u svijetu sve popularniji glamping, pa se do pet “šatora”, koliko ih trenutno ima, penjete po obiteljskom masliniku (od 350 stabala maslina rade odlično maslinovo ulje).

Nikola Zelmanović

Vrhunski chefovi

Na proslavu Fešte odazvali su se i vrhunski chefovi: David Skoko, Zoran Jajac, Hrvoje Zirojević, Dino Galvagno i Tom Gretić, kojima se pridružio i chef iz Fešte Josip Vrsaljko te strani chefovi Giuseppe Costa, Felice Sgarra, Vinod Sookar i Christian Torisello i za jedinstvenu feštu pripremili sjajna jela od plave ribe.

Nikola Zelmanović

Točila su se ponajbolja vina, a u aperitiv-baru koji se nalazi uz samo more, ljubitelje koktela je uveseljavao Marin Nekić. Fešta u Fešti je trajala dva dana, ali dok se ne oberu masline i od vjetra ne zapjeni more, na otoku Žutu, u uvali Golubovac, uvijek su otvorena vrata, pripremaju se tek ulovljena riba, rakovi, školjke, kuhaju se volci, priljepci... može se uživati u darovima mora uz nezaboravne zalaske sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50