Gdje za vikend?

Pred nama je najslađi vikend! Štrudlafest donosi čak 100 okusa i izbor najbolje štrudle Hrvatske

 Demjan Rožman
Od petka u Jaškovu očekujte pouno dobrih okusa, zabave i znanja. Povedite djecu i roditelje i zabavite se z karlovačkom kraju

Čekati godinu dana na Štrudlafest, uistinu je izazov. Ta tri najslađa dana u godini napokon su pred nama pa stoga prvi vikend u rujnu rezervirajte za odlazak u Jaškovo - selo štrudle.

Štrudlafest počinje u petak, 1. rujna, uz premijeru "Štrudla pub kviza" pod palicom Krešimira Sučevića Međerala. U ovom kvizu zasigurno će slatke delicije biti motivirajuće za kvizaše, no tko zna - možda im bude i izazov za koncentraciju. Kako god da bilo, navečer vas čeka Luka Nižetić koji obećava sjajnu zabavu na otvorenju najslađeg festivala.

image
Demjan Rožman

Dan poslije, subota, rezervirana je za nešto što smo dugo čekali! Na Štrudlafest vraćaju se natjecatelji koji su godinama brusili svoje valjke i trenirali što tanje tijesto. Naime, ove godine vas čeka izbor za najbolju štrudlu Hrvatske, a sve pod palicom stručnog žirija u kojem će natjecatelje dočekati i simpatični Domagoj Jakopović Ribafish.

image
Demjan Rožman

Uz slatke zalogaje, mališani će zasigurno uživati i na uzbudljivom ZIP lineu s pogledom na Jaškovo, uz budno oko HGSS-a koji pazi na njihovu sigurnost.

image
Demjan Rožman

Zadnji dan Štrudla festa nudi cijelu paletu gastro radionica i aktivnosti, a festival će zatvoriti Filip Rudan, jedan od najperspektivnijih domaćih glazbenika. Naravno tu su i aktivnosti koje vas čekaju svaki dan - "Štrudla by kajak", "Štrudla by horse" ili, pak, u vođenoj šetnji "Štrudla step by step" koja će vas upoznati s ovim pitoresknim krajem gdje ćete obići izvor pitke vode, ali i saznati što vam sve treba za dobru štrudlu. Dakako, oslikati možete i tanjurić za štrudlu na radionici koja svake godine okupi veliki broj znatiželjnika.

image
Demjan Rožman

Najbolji dio Štrudlafesta jesu, dakako - štrudle! Ove godine čeka nas više od stotinu okusa - od klasičnih voćnih i slanih, do onih s čvarcima, konopljom i janjetinom pa do one s vrganjima i pivom. Jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg festivala je Teslina štrudla. Koja je zapravo veza Tesle i štrudle, saznat ćete u Teslinom kutku by Nikola Tesla experince centar. Ako vam ni to nije dovoljno, svakako se uputite na Žitnu lađu koja i ove godine vozi sve Štrudloljupce.

image
Demjan Rožman

Štrudle pripremljene na gastro radionicama tradicionalno se mogu kupiti na štandu udruge Jak kao Jakov pa tako ovaj događaj ima i humanitarnu notu.

Uvertira u događanja u Jaškovu je Tjedan štrudle koji traje čak 2 tjedna. Do 10. rujna, u čak 42 ugostiteljska objekta, svi će štrudloljupci imati puno razloga za istraživanje Karlovačke županije.

image

Marica Vrbančić iz Ozaljskog polja, ambasadorica je štrudle iz Jaškova

Berislava Picek/Cropix

I kada ste pomislili da ste obišli baš sve, tu je i ranč sa škotskim govedima, janjetina s ražnja corner, a poseban broj znatiželjnika očekuje se "Na dvorišću tete Marice", koja je zlatna ambasadorice štrudle iz Jaškova i koja će u svom dvorišću širokog osmijeha ugostiti svakog posjetitelja te mu pokazati tajne izrade domaće štrudle. Njezin recept, ako slučajno još niste, možete pronaći ovdje, u velikoj priči koju smo s njom napravili uoči Štrudlafesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:34