POSVETA OCU

Predstavljen Livio Benvenuti, nova linija vina važne istarske vinarije iz Kaldira

Uz 200-tinjak gostiju, prijatelja i suradnika, braća Albert i Nikola Benvenuti uz posvetu ocu priredila su pravo vinsko slavlje

Jučer su u rodnom Kaldiru, prekrasnom istarskom selu s pogledom na obližnji Motovun, braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije Benvenuti, predstavili javnosti novu liniju vina - Livio Benvenuti. Na svom su imanju tom prigodom ugostili dvjestotinjak prijatelja, suradnika i predstavnika medija, mahom ljubitelja njihovih vina.

Atmosfera je bila opuštena i neformalna, a "minglanje" raspoloženih gostiju u dvorištu pred njihovom rodnom kućom i vinskim podrumom, koje je počelo oko 16 sati, podržali su Emil Sošić sa svježim kamenicama iz vlastitog uzgoja, chef Deni Srdoč s izvrsnom ribljom salatom, Olea catering s finger foodom, a gosti su mogli uživati i u domaćem pršutu Benvenutijevih koji se rezao uz bazen na terasi njihove vile. Malo poslije 18 sati braća Benvenuti okupljenima su predstavila svoju novu liniju. Riječ je o dva vina, malvaziji i teranu, a Livio Benvenuti zapravo je sljednik dosadašnje linije Anno Domini.

image
Matej Čelar
image
Matej Čelar

Prvi predstavnici nove linije su Teran Livio Benvenuti 2019 i Malvazija Livio Benvenuti 2021. Život nove linije od samog početka je obilježen velikim uspjehom, jer je teran na ovogodišnjem natjecanju Vinistra osvojio šampionsku titulu najboljeg terana u Istri.

"Naziv smo posvetili ocu, osnivaču vinarije i pioniru modernog vinarstva Motovunštine", istaknuo je u govoru Albert Benvenuti, a Nikola je pojasnio: "Linija koja se nekada zvala Anno Domini zaslužna je za mnoge naše uspjehe poput platinastih medalja na Decanteru ili trofeja na IWC-u. Zaključili smo da je toliko stasala da u arhitekturi našeg brenda traži značajniji vizualni i stilski odmak od osnovne linije. Kako ta oba naša vina, Teran i Malvazija, nisu single vineyard, već su dobivena od različitih premium položaja Motovunštine zbog težnje da se svake godine postignu savršeni balans i zrelost, vjerujemo da upravo ona najvjernije izražavaju potencijal i karakter Kaldira i Motovunštine. Kako je naš otac bio veliki poticatelj da se vina Motovunštine baziraju na tradicionalnim sortama našeg kraja, smatrali smo da je nazvati tu liniju njegovim imenom najprimjereniji izbor."

image
Matej Čelar
image
Matej Čelar

U važnom i vrlo emotivnom trenutku predstavljanja linije vina nazvane po njihovu pokojnom ocu, osnivaču vinarije i velikom mentoru, braću Benvenuti govorom su podržali vinski publicist i međunarodni vinski sudac Saša Špiranec te legendarni novinar i veliki prijatelj obitelji Željko Žutelija.

Špiranec je prilikom predstavljanja istaknuo da se ovdje ne radi samo o promjeni naziva i dizajna linije nego i o vidljivom stilskom i kvalitativnom iskoraku. Osobito kada je u pitanju malvazija. "Za teran možemo reći da nastavlja put izvrsnosti koji su Benvenutiji utabali u prethodnom desetljeću, nijansu je uvjerljiviji, zreo i bogat, s gotovo savršenim kiselinskim i taninskim balansom, karakterističnim za velika vina, ali malvazija je iskorak u novo, do sada neistraženo područje kada je u pitanju Motovunština. Istovremeno je raskošna i elegantna, intenzivnog malvazijskog teka bez utjecaja drva, s obiljem svježine, dugačkog i kompleksnog finiša s mineralnom notom na retrookusu. Jako dobro je iskoristila potencijal iznimne 2021. berbe i dala možda najbolju malvaziju u povijesti obitelji Benvenuti do sada", zaključio je Špiranec.

image
Matej Čelar
image
Matej Čelar

Željko Žutelija evocirao je uspomene na pokojnog Livija Benvenutija i prisjetio se samih početaka vinarije i odabira položaja gdje će se saditi vinogradi na jednoj od najviših pozicija u Istri. Istaknuo je da su vizija, nenametljivost i skromnost bile njegove odlike, koje su i njegovi sinovi naslijedili te da su, iako su završili fakultete ekonomskog usmjerenja, ipak odlučili ostati kod kuće i nastaviti baviti vinogradarstvom kao životnim pozivom.

Slavlje se nastavilo uz čaše Malvazije i Terana Livio Benvenuti, glazbu dueta Little Whisper, rižoto od šaparoga, skute i čvaraka Vinka Frlana iz stancije Kovačići s rižotom od šparoga, skute i čvaraka, istarsku maneštru Nevija Sirotića iz Toklarije te izvrsne pečene domaće kobasice iz smočnice obitelji Benvenuti.

Priča o uspjehu vinarije Benvenuti tako je nastavljena na najljepši način, a emocijama ozarena lica Alberta i Nikole te njihove majke Mirjane Benvenuti otkrivala su zajedničku, dirljivu spoznaju: Livio Benvenuti bio bi ponosan na svoje nasljeđe.

image
Matej Čelar
image
Matej Čelar
image
Matej Čelar
image
Matej Čelar
image
Matej Čelar
image
Matej Čelar
image
Matej Čelar/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:28