GASTRO & ART

Predstavljen projekt Noel Art, umjetnici stvorili umjetnička djela nakon kušanja menija u Noelu

 

 

 Vanesa Pandzic/Cropix
U zagrebačkoj Galeriji specijalne policije otvorena izložba gdje možete vidjeti umjetnička djela stvarana u restoranu Noel

Jučer, u ponedjeljak 3. travnja u zagrebačkoj Galeriji specijalne policije predstavljen je projekt Noel Art. Radi se o suradnji poznatog zagrebačkog restorana Noel (1 Michelinova zvjezdica) s jedanaest hrvatskih umjetnika koji su za vrijeme projekta imali prilike uživati u degustacijskom meniju chefa Brune Vokala nakon čega su prepušteni inspiraciji i stvorili radove u prostoru restorana Noel. Ti isti radovi nov su izložben postav u Galeriji specijalne policije koja se nalazi na adresi Trg žrtava fašizma 1 i možete ga pogledati do 28. travnja od 10 do 19 sati. Izložba ‘Noel Art‘ je otvorena u partnerstvu s Raise The Bar, obrazovnim programom Coca-Cola HBC Hrvatska čiji je cilj unaprijediti kvalitetu znanja radnika u ugostiteljstvu i turizmu.

image

Iva Lulić

Iva Lulić/

- Započeli smo s Noel Art projektom vođeni vizijom da je gastronomija umjetnost i umjetnost je povezivanje gastronomije, vizualne umjetnosti, umjetnika, gostiju, servisa i kuhinje. U Noel Art projektu je sudjelovalo jedanaest umjetnika s kojima smo ostvarili zaista izuzetnu suradnju. Svaki umjetnik je donio nešto drugačije i kreativno sa sobom i kroz svoje radove je započeo posebnu interakciju s gostima. Nadalje, gosti su bili u mogućnosti uz pomoć našeg chefa Bruna Vokala doživjeti i zanimljiv organoleptički spoj gastronomije i umjetnosti, ne samo kroz razne art sljedove, već i kroz interaktivno slikanje na tanjurima. Sve što smo proveli u Noel Art projektu rado bi ponovio kao jedno drugačije i lijepo iskustvo”. – Ivan Jug, suvlasnik Noela, sommelier i idejni začetnik Noel Art projekta.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Među umjetnicima se posebno istaknula slikarica i specijalizantica art terapije Vesna Matić koja je u sklopu Noel Arta ručno oslikala i unikatno posuđe za restoran Noel.

- Spoj keramike maštovitih oblika i boja te vrhunske gastronomije u posebnom vizualno umjetničkom okruženju, uvodi promatrača i korisnika u svijet kreativnosti potičući ga na oživljavanje svih osjetila - Vesna Matić

Vesna Matić je slikarica koja aktivno slika već petnaest godina i zagovara umjetnost kao katalizator za ozdravljenje te povezivanje pojedinaca, društva i okoliša. Istraživala je različite umjetničke medije i tehnike i otkrila ljubav prema apstraktnim slikama, keramici te metalnom umjetničkom nakitu. Na svom kreativnom putu posebno se zainteresirala za art terapiju i integrativni Gestalt, koji povezuju kreativni proces s psihoterapijskim tehnikama. U projektu su sudjelovali još i: slikarica Hana Hanak, slikarica Ariana Herceg, slikarica Alba Miočev, kipar i slikar Denis Kraškovič, kipar Matija Plavčić, slikarica Gabrijela Rukelj Kraškovič, slikar Krunoslav Stojanovski, kipar Sanjin Vinković, slikar i ilustrator Dominik Vuković, slikarica Nataša Vuković i multimedijalna umjetnica Marta Živičnjak.

image

Iva Lulić

Iva Lulić/
image

Iva Lulić

Iva Lulić/
image

Iva Lulić

image

Zagreb, 030423.
Svecano otvorenje Noel Art izlozbe radova umjetnika koji suradjuju s restoranom Noel u Galeriji specijalne policije.
Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Vanesa Pandzic/Cropix

Umjetnost i visoka gastronomija dva su lica iste medalje i zato su ovakva događanja prirodna simbioza dviju srodnih grana. Proučavanjem zanimljivog postava palo nam je na pamet kako bi bilo zabavno i interaktivno postaviti umjetnika u realnu situaciju restoranskog prostora za vrijeme večere s jednim platnom na štafelaju te drugim namijenjenom gostima koji se žele likovno izraziti o proživljenom iskustvu degustacijskog menija. Tako bi gosti imali još veću mogućnost interakcije s umjetnikom i privremenoj kreaciji prostora u kojoj borave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:43