SPOT the SAUVIGNON

Predstavljena nova berba međimurskih sauvignona među kojima svatko može naći svoje idealno vino

Na opuštenom druženju s javnosti i domaćim medijima predstavljeno je 20 novih sauvignona iz čak 14 međimurskih vinarija

Udruga međimurskih vinara Hortus Croatiae je 29. travnja u restoranu Sol i kavani Johann Franck predstavila nova vina od sorte sauvignon bijeli iz berbe 2022. i 2021. Na opuštenom druženju s javnosti i domaćim medijima predstavljeno je 20 novih sauvignona iz čak 14 međimurskih vinarija. Degustaciju vina su popratila autorska jela vlasnika i chefa restorana Sol, Mate Jankovića.

image
Vinart
image
Vinart

Aromatične sorte poput sauvignona izvrsno rastu u hladnijoj klimi kakvo ima Međimurje. Vinogradi im se nalaze na najkvalitetnijim pozicijama: rastu na suncu izloženim strminama i padinama, što im omogućuje da sorte poput sauvignona uspješno sačuvaju eleganciju i svježinu. Prvi vinograd sauvignona u Međimurju posadio je 1951. godine otac modernog sauvignona u Hrvatskoj, legendarni Franjo Lebar, nakon čega se sorta proširila po ostalim međimurskim vinogradima i drugim dijelovima Hrvatske. Danas u Međimurju sauvignon uzgaja gotovo svaka vinogradarska obitelj, ukupno zauzima oko 80 hektara vinograda te je uz lokalni pušipel vodeća sorta tog vinogorja. Dugo su upravo međimurski vinogradi bili izvor grožđa vinarima izvan regije, što znači da su od plodova rada Međimuraca nastajali sauvignoni diljem zemlje. Danas su srećom svjesni svoje vrijednosti, a usto se međusobno i pomažu što dovodi do smislenijeg i promišljenijeg nastupa na tržištu.

image
Vinart

U Međimurju je trenutno klima idealna za uzgoj grožđa, a sve eventualne nepovoljne uvjete korigiraju datumom berbe. Pojasnili su tako da sauvignon beru u dva navrata: dok je još zelen radi aromatike, ali i kada grožđe dosegne punu zrelost jer se time dobiva željeni alkohol i tijelo vina. Međimurski sauvignoni spadaju u kategoriju herbalnih, citrusnih i mineralnih vina te se kod njih ne javlja toliko voćnosti, niti zelene paprike kao glavne arome.

image
Vinart

Sauvignoni i hrana

Gastronomski gledano međimurski sauvignoni su savršena pratnja jelima baziranim na šparogama, zatim morskim školjkama, rakovicama i salatama od plodova mora, kao i jelima japanske kuhinje, kao što su sushi i sashimi. Osobito dobro prati bijelu ribu poput brancina i orade, a zatim i oceansku poput lososa. Piletina i puretina, bilo sa žara, pohana ili u blagim umacima također je odličan odabir uz međimurske sauvignone. Sve vrste mladih kravljih sireva, zatim feta, pa chèvre i drugi kozji sirevi su također sjajan odabir. Međimurski sauvignon dobro prati i jela od svinjetine, osobito klasične šnicle i kotlete, čija se masnija i aromatičnija struktura slaže s aromatičnim svojstvima sauvignona i njegovoj naglašenijoj kiselini.

Trenutno u Međimurju jako malo vinara radi polusuha vina, pojasnili su predstavnici vinarija na događanju i dodali da su već dugo sva njihova vina ustvari suha. Istaknuli su pritom da je do promjene stila došlo s promjenom vodstva u vinarijama. Naime, dok su prethodne generacije vinara njegovale slovenski izričaj kada je o sauvignonima riječ, mladi vinari koji su preuzeli obiteljske vinarije okrenuli su prema austrijskom stilu koji obilježavaju suha i mineralna vina.

image

Predstavnici vinarija Banfi, Vinarije Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak - Kozol, Hažić, Jakopić, Kerman, Vinarije Kocijan, Kunčić, Preiner vina, Podruma Štrigova, Štampar Winery, Tomšić i Vuković

Vinart

Na samom predstavljanju mogli su se kušati redom sauvignoni Banfi, Vinarije Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak - Kozol, Hažić, Jakopić, Kerman, Vinarije Kocijan, Kunčić, Preiner vina, Podruma Štrigova, Štampar Winery, Tomšić i Vuković, među kojima se stilski doista moglo naći za svakoga ponešto. Svako je vino na svoj način bilo dojmljivo, što je odlična vijest za kupce jer neovisno volite li zaobljenije i mekše sauvignone ili pak primjerke koji imaju izraženu mineralnost i tijelo, među ovim ćete vinima naći etiketu koja će vam odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:30