TUŽNA VIJEST

Preminuo je Antonio Jerković, chef i suvlasnik zagrebačkog Gyoza Sake Bara

Zagreb, 200319.
Boskoviceva 6,Gyoza Sake bar.
Gyoza Sake bar.
 Damjan Tadic/Cropix
Hedonist, kozmopolit, svjetski putnik preminuo je od zastoja srca u 51. godini života

Od zastoja srca preminuo je Antonio Jerković, voditelj, suvlasnik i chef zagrebačkog Gyoza Sake Bara. Često u gastronomskim kuloarima poznato kao "najjapanskije" mjesto u Zagrebu.

Uz drugog suvlasnika Sheen Ayukawa, bio je veliki štovatelj Japana pa ne čudi da je ovaj mračni lokal neodoljivo podsjećao na mjesta kakva je obilazio i David Chang u svojim emisijama u potrazi za izvanrednom uličnom hranom. Kao što je i Radovan Marčić u svojoj recenziji Gyoza Sake Bara za Dobre restorane izložio; nakon što su oni preuzeli ovaj lokal nisi morao potegnuti do Japana da bi saznao da su upravo u Tokiju ili bilo kojem drugom većem japanskom gradu najpoznatiji hramovi njihove kuhinje upravo u takvim ili sličnim špelunkama - na ulazima u podzemnu željeznicu, u robnim kućama, u najzabitnijim uličicama. Dakle, ovo je, po shvaćanju Japanaca, upravo prava japanska zalogajnica, a po našim kanonima, pogotovo snobovskog Zagreba, jedva da bi dobila prolaz.

Jelovnik je bio jednostavan, no opet nešto širi nego što biste očekivali u nekim japanskim zalogajnicama. Tako su ovdje znali spremati rezance u umaku od dashija s patkom i popečke od daikona, sljedeći dan bi vas dočekali s japanskom prženom rižom i kroketima od bundeve ili veganskim sushijem i miso juhom. Ipak, ovo mjesto je najpoznatije bilo po gyozama, japanskom curryju, Kaarage piletini i miso juhi. Dodatni šarm ovog mjesta bio je u tome što je Antonio sve kuhao sam, ali se pronalazio i u ulozi konobara, tumača svih jela, a ponekad i recitatora poezije. Ovaj hedonist, kozmopolit, svjetski putnik preminuo je u 51. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 15:20