TUŽNE VIJESTI

Preminuo je Zlatko Ivulić, legendarni splitski urar i najveći poznavatelj splitske Peškarije

 Tom Dubravec/cropix/
Zlatka Ivulića znali su baš svi u Splitu, a prozvali su ga i nezamjenjivom figurom grada

Splićane je jutros potresla vijest da je u 75. godini života preminuo Zlatko Ivulić, legendarni urar, glasnogovornik splitske Peškarije i, kako ga nazivaju, nezamjenjiva figura grada, prenosi Slobodna Dalmacija.

Uvijek dobro raspoložen, čovjek neiscrpne energije, Zlatko Ivulić bio je miljenik Splićana, a o njegovom poznavanju splitske Peškarije mogle bi se napisati knjige. Slobodna Dalmacija piše kako je s njihovom novinarkom Mateom Roglić prije samo desetak dana podijelio tamošnje trenutno stanje.

"Ribe ima i sva je friška. Jedino nema plave ribe jer lovostaj je do sredine veljače – kako bi se zaštitila ta sorta i kako bi narasla – tako da srdelu i skušu nećete naći. Ma da i nije lovostaj bio, spomenute ribe ne bi bilo jer je južina, treba nan bonaca i mrak kako bi ribari mogli svitlit. Druge ribe ima, šta se kaže od 20 do 220. Ima raže, pasa, kozica, ma čudo", rekao je tada za Slobodnu Dalmaciju.

Poznati splitski urar nastavio je obiteljsku tradiciju urarstva, a jednom je prilikom za Slobodnu Dalmaciju izjavio i kako bez svog posla i Peškarije ne bi mogao zamisliti svoj život.

"Ma nema šanse, a što bi ja bez ovoga! Svako jutro kada se ustanem, rituali su isti. Obrijem se, popijem sok od friške naranče i odem tu blizu na kavu sa šlagom. Onda otvaram butigu i čekam mušterije. Ženi lipo kažem da ću i umrit u butigu, a šta ću drugo! Kada vidim peškariju, ovo malo šušura odma se drukčije osjećam", rekao je za Slobodnu Dalmaciju sa suzom u oku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:13