VIKEND U SLAVONIJI

Prepoznali potencijal slavonskog kraja i osmislili zabavno gastro druženje, danas je pravi hit

 Luka Šporčić/
Razgovarali smo s organizatorima jedne od najzabavnijih slavonskih manifestacija

Krajem mjeseca, 27. kolovoza, održava se jedan od najiščekivanijih događaja u Slavoniji – Ideš i piješ. Upravo je sam naziv najbolji način za opisati ovu jednodnevnu wine and walk manifestaciju u organizaciji udruge Čaš‘ca, osmero entuzijasta kojima je dosadilo gledati sav neiskorišteni potencijal njihova kraja pa su odlučili organizirati događaj kojim će kroz hranu i piće sudionicima na najljepši način približiti slavonske (gastro) vrijednosti. Prošle su godine tako održali prvi Ideš i piješ, a zbog velikog interesa stvar su odlučili ponoviti. Okupili su 12 lokalnih proizvođača čiji će se proizvodi moći kušati na ruti kroz Kaptol dugačkoj 12 kilometara. U pitanju je devet vinara, dvije destilerije i jedan craft pivar. Kako su nam otkrili, na pola puta bit će poslužena i domaća hrana.

"Na ideju smo došli sredinom prošle godine. Budući da smo nas osmero prvenstveno prijatelji, a neki smo čak i rodbinski vezani, postala su prečesta druženja koja su završavala s pričom što sve mi imamo za ponuditi i koliki je potencijal turističke ponude našeg mjesta. Kako smo i sami nekoliko puta posjećivali wine and walk manifestacije u Baranji, vrlo brzo smo shvatili da nema apsolutno nikakvih zapreka da nešto slično napravimo i kod nas. I bi tako", rekli su nam organizatori.

image
Luka Šporčić/

Dodali su i kako su oduševljeni prošlogodišnjim odazivom s obzirom na to da je u pitanju bila prva manifestacija tog tipa u njihovom mjestu.

"Moramo reći da smo malo grizli usne i da su nam malo zasuzile oči kada smo vidjeli da je preko 300 ljudi stiglo izvan naše županije. Vidjeti sve te automobile s registracijama koje ne započinju s ‘PŽ‘ je bilo fascinantno i to nam je bio odličan dokaz da radimo odličnu stvar, ali i pokazatelj koliki turistički potencijal ima ovo naše mjesto."

image
Luka Šporčić/

Ove godine u manifestaciji sudjeluju vinarija Kaptol, Soldo, Perak, Pavić, Romić, Tandara i Pavlović te OPG Štefka i OPG Mikić sa svojim vinima, zatim destilerija Šimić sa svojim rakijama te destilerija Craft spirits. Novost je i craft pivo za koje je zadužena ekipa iz Pivovare Slavonica.

"Izlagači će se naći na svakih kilometar otprilike, a izložit će svoja najbolja vina. Rakije i ginovi su destilati iz ovog malog slavonskog mjesta za koje se već čulo puno šire, a craft pivo svima će zasigurno dobro doći nakon super klope. Na pola puta grupe će dočekati nasmijana ekipa iz Funky fooda. Riječ je street food baru koji njeguje drugačiji odnos prema hrani pa će se tako na meniju naći ‘Čobi‘ sendvič, odnosno sendvič koji sadrži reducirano meso čobanca i svježu papriku. Naravno, postojat će opcija i za vegetarijance, vegane i osobe osjetljive na gluten", poručuju iz udruge Čaš‘ca.

image
Luka Šporčić/
image
Luka Šporčić/
image
Luka Šporčić/

Sudionici su podijeljeni u nekoliko grupa, prva kreće već u 9 sati ujutro, a zadnja u 11:15 sati. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, nakon prohodanih 12 kilometara, kažu, shvatili su da sudionike uopće ne bole noge pa su se ove godine pobrinuli i za bogat program te koncerte nakon odrađene rute. Kako smo saznali nakon našeg razgovora, čak je i same organizatore ove godine posebno iznenadila velika zainteresiranost. Broj sudionika je, naime, ograničen na 400 ljudi, a 10-ak dana prije zatvaranja prijava, ostalo je tek nekoliko slobodnih mjesta.

image
Luka Šporčić/

"Dobra cuga, dobra klopa, pogled na obronke Papuka cijelim putem, odlična ekipa izlagača koja će na što bolji način prezentirati svoje proizvode i potruditi se da vam ostanu u sjećanju, domaćini koji se već opako pripremaju za vođenje svojih tura, večernji dio programa u kojemu će svatko pronaći nešto za sebe i ekipa koja stoji iza svega toga i radi na tome da se svi vrate doma bogatiji za jedno ogromno iskustvo. Treba li uopće još nešto?", poručili su organizatori Ideš i piješ na kraju. Stoga, ako vam se ideja o upoznavanju slavonskog kraja kroz hranu i piće sviđa, svakako požurite s rezervacijom svog mjesta. Cijena po osobi je 300 kuna, prijaviti se možete ovdje, a više informacija potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:03