StoryEditor
ŠTO JE TO ODUŠEVILO POZNATI PORTAL?

PRESTIŽAN PORTAL SVJETSKOG GLASA O HRVATSKOJ : Evo što kažu da nikako ne biste trebali zaobići!

Da je Dubrovnik neporecivo lijep činjenica je koju strani mediji već godinama iznova ponavljaju radeći liste lokacija na kojima se snimala popularna serija Igre prijestolja, a koje jednostavno morate posjetiti ili pak tražeći skrivene plaže koje bezbrojni turisti koji se u rijekama slijevaju u Dubrovnik još nisu otkrili.
 Tonci Plazibat / CROPIX

U potrazi za preporukama, cijenjeni portal Conde Nast posvećen putovanjima izvor je informacija kojima se vjeruje i koji doseže veliki broj korisnika diljem svijeta. Upravo su u Conde Nastu odlučili predstaviti svojim čitateljima čari dubrovačke rivijere kako bi ih potaknuli da ne istražuju samo Dubrovnik nego da se upute i malo izvan zidina, a pritom su imali i nekoliko gastro preporuka!

Od tradicionalnih klasika do Michelinove zvjezdice

Osim što u Dubrovniku možete uživati u impresivnoj arhitekturi i kulturi, gurmani će doći na svoje s izvrsnom ponudom hrane, pogotovo ako posjete 360, prvi dubrovački restoran koji je zaslužio Michelinovu zvjezdicu.

/ Ustupljene fotografije restorana
 

Osim konoba u kojima možete kušati cijenjeni drniški pršut ili pak guštati u brudetu, svi koje zanima ulična hrana doći će na svoje u jednoj od malih modernih zalogajnica.

Stonska solana

Rimljani su bili prvi koji su ubirali sol na stonskom području još prije Krista, a posjetite li Solanu Ston možete i vi naučiti kako se bere sol u njenim brojnim bazenima, što je postupak koji se nije mijenjao od Srednjeg vijeka.

Ston, 230314.
Tradicionalna degustacija kamenica oko blagdana sv. Josipa u Malom Stonu.
Ova manifestacija koja je ujedno i pocetak turisticke sezone privlaci velik broj posjetitelja ljubitelja Peljeskih vina i ove stonske delicije.
Foto: Denis Jerkovic /  Cropix
Denis Jerkovic / CROPIX
 

Tamo možete kupiti i cvijet soli koji nastaje kao rezultat igre mora, sunca i vjetra, a unaprijedit će svako jelo i izvući najbolje i najobičnije kockice čokolade.

Pelješka vina

Pelješki poluotok ima čak 44 obiteljske vinarije, a ako ne znate odakle krenuti, u stonskom turističkom uredu potražite plan kušanja.

Jastrebarsko, 310817.
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX
 

Mnogi kažu da najbolja pelješka vina dolaze iz Potomja, a među vinima koje svakako morate probati, Conde Nast preporučuje dingač uz neizostavnu krišku tvrdog sira i pršuta. Dodate li tome suncem okupane vinograde i more koje blista na suncu, dobit ćete iskustvo za pamćenje.

Čari Korčule

Okružena tirkiznim morem, Korčula će vas opustiti svojom ljepotom, a još kada počnete istraživati agroturizme u Žrnovu i Čari te si natočite čašu slasnog grka, bijelog vina s Lumbarde koje nastaje od jedinstvene i autohtone sorte, vaš zasluženi odmor može početi.

Mario Kučera
 

Plodna dolina Neretve

Osim nepreglednih nasada mandarina i limuna kod Opuzena, dolina rijeke Neretve skriva i nevjerojatne specijalitete poput brudeta od jegulje ili pak žabljih krakova koje morate kušati barem jednom u životu. Na brojnim štandovima uz cestu nemojte propustiti kupiti zalihu meda, vina i voćnih likera.

Opuzen, 270216.
Manifestacija Noc plotice i neretvanskog vina u opuzenskom motelu Delta.
U organizaciji gastro druzbe Pivceva kala i vinara Doline neretve a pod pokroviteljstvom Grada Opuzena. Kuhao se je brudet od ribe Plotice i kusala su se neretvanska vina, a sve s ciljem ocuvanja Neretvanske vrijednosti i obicaja doline Neretve i Opuzena, te promocije ribe Plotice kao delicije.
Na fotografiji: Mala riba Plotica, nekad jelo neretvanske sirotinje vrhunska je delicija. Najcesce se priprema na brudet.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / CROPIX
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 22:38