Četvrti put uvršteni su na popis najboljih vinarija na svijetu i samim time su jedini u Sloveniji kojima je to pošlo za rukom, na žalost Hrvatska ovog puta nema svog laureata na prestižnom popisu.

Inače, vinarija Kabaj najpoznatija je po svojim spektakularnim vinima iz amfore, a glavni enolog, a samim time i alfa i omega vinarije Jean Michel Morel ujedno i je i član udruženja Xeloba Kartuli koje ujedinjuje više od dvadeset vinarija koje provode, a samim time i šire interes za proizvodnjom vina u amforama. Naime, ovaj tradicionalan proces proizvodnje vina prisutan je već više od 8000 godina, a potječe iz Gruzije odakle većina vinara i nabavlja svoje glinene amfore. Bitno je znati kako amfora daje specifičan proizvod, ali za njegovu proizvodnju grožđe doista mora biti prvoklasne kvalitete budući da se amfore zatvaraju bez bilo kakvih vanjskih intervencija po nekoliko mjeseci.

Na svojim službenim stranicama Jean Michel Morel je podijelio kako smatra vrlo bitnim njegovati taj drevni proces pravljenja vina i promatrati ga u kontekstu modernog vremena.

Struktura tla u Sloveniji bitno se razlikuje od onog u Francuskoj i Italiji gdje sam prije imao prilike raditi, a upravo u toj raznolikosti Jean vidi pravu ljepotu! Inače, Jean Michel Morel rođen je u pariškom Antonyju, a samo rođenje u Francuskoj bitno je utjecalo na njegov život i odabir profesije. Odrastao je u multikulturalnom dijelu Pariza, dok je ljeta provodio radeći u vinogradima u blizini Bordeauxa gdje je dodatno hranio svoju strast za pravljenjem vina. Njegov životopis doista je impresivan i vjerojatno se vrlo teško može pronaći dio svijeta koji nije upoznao njegova vina.

Njegova godišnja proizvodnja kreće se između 60 i 70 000 boca. Sva vina odležavaju u francuskim bačvama, a zatim nekoliko mjeseci u bocama. Jean Michel macerira sva bijela vina barem jedan dan osim Rebule koju nazivaju još i kraljicom Goriških Brda čija maceracija traje oko 30 dana. Tako zadržava svoju izrazito voćnu strukturu, mineralnost i prepoznatljivu zlatnu boju.
Što se tiče Kabajeve Amfore, radi se o kupaži rebule, malvazije i zelenog sauvignona, a bitno je naglasiti kako se za ovo vino vrši selekcija ponajboljeg grožđa. Izabrano grožđe se potom stavlja u glinene amfore gdje se odvija proces maceracije nakon fermentacije na vlastitim kvascima. Prvi mjesec, grožđe se miješa ručno šest puta dnevno, a zatim se amfore zatvaraju na deset mjeseci. Nakon perioda provedenog u amforama slijedi odležavanje u velikim hrastovim bačvama još dodatnih godinu dana.

Imanje vinarije doista je impresivno pa je ovo mjesto uvijek dobra ideja za vikend-izlet. Osim izuzetnih vina, ovdje možete i prespavati i uživati u odličnoj gastronomskoj priči koju ovdje posebno lijepo prezentiraju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....