DOBRI RESTORANI 2020.

Preuređena konoba Marka Fakina, istarskog vinara, sada nudi ozbiljna jela od lokalnih namirnica!

Konoba Fakin

Fotografija: Silvija Munda G.E.T. Report i Rene Karaman

Svi koji su jednom bili u gradu Motovunu, na koji prvi spomen datira iz 804. godine, a podno kojega su rijekom Mirnom plovili mitski Jason i Argonauti, te su prvi stanovnici ostavili tragove između 3500. i 2200. godine pr. Kr., oduševljeno pričaju o ljepotama, ali i čudnovatoj pozitivnoj energiji. Slučajno? Ne. Ispod istarske zemlje, osim podzemnih rijeka, teku i zmajeve linije - energetski tokovi koji poput meridijana opasuju Zemlju i opskrbljuju je pozitivnom energijom. A upravo ispod glavnih gradskih vrata grada Motovuna nalazi se sjecište tih linija.

image
Konoba Fakin

Neki će samo odmahnuti rukom, neki uživati u dobrim vibracijama, a gotovo svi će zastati ispred Konobe Fakin jer se ovdje dobro kuha. Marko Fakin je možda poznatiji na vinskom tržištu Hrvatske, pa i svijeta, upravo zbog mlade vinarije Fakin u istarskom selu Bataji, dakako podno Motovuna. Tamo obitelj Fakin živi i radi na zemlji više od 300 godina. Uzgajali su sve što im je bilo potrebno za život, ali nikad nisu bili fokusirani na uzgoj loze. Sve dok se Marko Fakin nije odlučio posvetiti vinarstvu. Iako, dok je bio puno mlađi, Marko je odlučio otići iz sela, okusiti drukčiji život, uvjeren da je to ono pravo, pa je upisao i studirao ekonomiju. Međutim, krv nije voda i Marko se ubrzo vratio u Bataju, svojim korijenima, i sadi prvu lozu te s Bety osniva obitelj. A upravo supruga te sinovi, šestogodišnji Michel i dvomjesečni Mark, Fakinu su inspiracija za njegova vina.

image
Konoba Fakin
image
Konoba Fakin

Dosad se njihovih devet etiketa moglo, osim u nekim vinotekama, probati i u vinariji u Bataji te u kušaoni smještenoj na Trgu Josefa Ressela 4 u Motovunu. No, kušaona u kojoj su se mogla kupiti vina te ponuda jednostavnih jela te plata sireva i narezaka iz male kuhinje Marku Fakinu nisu bili “prenapeti”. Krajem prošle godine, nakon zimskog zatvaranja, odlučio je preurediti konobu i proširiti kuhinju. Ne malo, nego poprilično, a dok su trajali radovi, Marko je pozvao chefa Zdravka Tomšića koji je osmislio meni. Za kuhanje su potrebni i kvalitetni kuhari, pa su se u kuhinji Konobe Fakin kuhače uhvatili Mihael Lakošeljac i Kristijan Valenta te s patron chefom Tomšićem brusili jela s menija. I upravo kad je trostruko veća kuhinja, opremljena modernim uređajima, bila gotova, a meni postavljen te chefovi spremni svoja jela ponuditi gostima, vrata konobe opet su se morala zatvoriti - zbog pandemije. Nije bilo lako jer, kao i ostali, Marko Fakin i njegova ekipa nisu znali što ih čeka, ali jedno je bilo sigurno: nitko nije izgubio radno mjesto i danas će vas dočekati u Konobi Fakin širokog osmijeha, s odličnim jelima i, dakako, dobrim vinima.

image
Konoba Fakin

Meni će se mijenjati sezonski (naravno, tanjuri s crnim tartufima su evergreen), a jela su posložena tako da se uz svako može probati drugo Fakinovo vino, odnosno uparena su s vinima - od crnog pjenušca preko malvazije i rosea do terana i muškata žutog. Ni ovaj posao, sljubljivanje vina s hranom, Fakin nije htio prepustiti slučaju, pa je pozvao stručnjaka, sommeliera Filipa Savića, a u odlične rezultate njegova promišljanja uvjerili smo se uživajući u hrani i vinu, s pogledom na dolinu Mirne, šume u kojima rastu i skrivaju se tartufi i Bataju gdje su vinarija i vinogradi Marka Fakina. Što se tiče predjela, na jelovniku ih je sedam, zapravo za svakoga ponešto. U svakom se tanjuru osjeća Istra jer ili su dodani tartufi, ili domaći pršut, kobasice, istarski sir... Mi smo probali tartar od junećeg filea s aiolijem i prepečencem koji smo pokapali Fakinovim maslinovim uljem, a zalogaje zalijevali Fakinovim roseom. Okusi nježni, fino izbalansirani, taman da prave hedoniste uvedu u daljnje sljedove.

image
Konoba Fakin

Morali smo, a još je uvijek njihova sezona, probati krem juhu od šparoga u kojoj su sačuvani svi okusi ovog samoniklog bilja bez kojeg je proljeće u Istri nezamislivo. Svježa Fakin Malvazija 2019. fino je oplahnula usta od ugodne gorčine dobivene iz krem juhe. Osim ove, s jelovnika smo mogli naručiti i juhu od crnog tartufa ili istarsku maneštru. Nije baš bilo lako odabrati sljedeće jelo, odnosno toplo predjelo, kako stoji u meniju. Sve jedno primamljivije od drugog: fritaja s crnim tartufima, špageti s kozicama, dagnjama i cherry rajčicama, paccheri s umakom bolognese i svježim hrenom, juneći gulaš s domaćim njokima, fuži s crnim tartufima ili rimski njok u umaku od tartufa s čipsom od istarske pancete. Nakon puno promišljanja naručili smo dva. Jer, biti u Istri, a ne probati fuže s tartufima je grehota, dok je rimski njok zvučao jako primamljivo.

image
Konoba Fakin

Dobro smo odlučili (a vjerujemo da bismo bili oduševljeni i bilo kojim drugim odabirom). Fuži nježne teksture, s dobro odmjerenom količinom intenzivnih tartufa bili su odlični, a rimski njok naprosto se topio u ustima, dok je uživanje u zalogajima bilo još zabavnije kad se umiješala hrskava panceta. Uz ova jela preporučeno nam je probati odličnu malvaziju La Prima. Birajući glavna jela, morate odlučili želite li na tanjuru imati okuse mora ili unutrašnjosti Istre. File brancina, gratiniran hrustom od začinskog bilja, janjeći kotlet u umaku od timijana, biftek u umaku od terana, domaći ombolo s crnim tartufom, ragu od divljači ili biftek s crnim tartufima na podlozi od pirea za koji smo se na kraju odlučili. Ispečen po svim propisima, sočan, ne presušen na kremoznom, baršunastom umaku uz pire od celera i malo svježe salate, odlično se sljubio s vinom Teran II Primo vinarije Fakin.

image
Konoba Fakin

Na meniju su navedena četiri deserta, a naš šećer na kraju bile su čokoladne praline na nježnoj kremi od vanilije s crumbleom i, naravno, crnim tartufima. Uz njih se mora probati muškat žuti i sa slatkastim okusom u ustima uživati u najljepšem pogledu i zalasku sunca te poželjeti opet doći u Konobu Fakin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 12:09