Priča o hrvatskim craftovima

Zagreb, 120615. Vlasnici craft pivovare Nova runda Marko Filipin i Miroslav Suvak, fotografirani u kaficu Iks u drustvu ljudi koji su financirali njihovu pivovaru. Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 / CROPIX
U Hrvatskoj je počela pivska revolucija, a domaće zanatske pivovare polako, ali sigurno prate svjetske trendove

piše: Domagoj Jakopović Ribafish

snima: Boris Kovačev i Sandra Šimunović

Više od pet tisuća posjetitelja koji su se okupili u tri dana Pivskog festivala u Potepuhu i tamo kušali petnaestak novih piva iz regije sasvim su dovoljan razlog da shvatimo kako je u Hrvatskoj počela nova revolucija – pivska. Domaće i regionalne zanatske (male, mini, mikro, gypsy i craft) pivovare polako, ali sigurno prate svjetske trendove i zauzimaju svoje mjesto na točionicima i u hladnjacima diljem lijepe naše. A kako je sve počelo?

/ CROPIX
Zagreb, 100715. Opatovina. Na Pivskom festivalu 2015 koji se odrzava na Opatovini predstavljaju se pive malih zagrebackih pivovara. Na fotografiji: gosti festivala s pivama. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Vremena se mijenjaju, i na pivskom se tržištu događaju zanimljive stvari. Prema nekim podacima, jednom tjedno u Hrvatskoj svoje pivo kuha barem dvije tisuće domova, u šaržama od dvadesetak do tridesetak litara, a samo rijetki su se usudili i odlučili pokušati ta piva etiketirati i prodavati. Velika je većina takvih homebrewera ipak nastavila raditi pivo samo za frendove i susjede, ali dio ih se uspio probiti, pa danas imamo nalet novih pivovara, za koje itekako ima mjesta na tržištu.

Sam izraz craft pivarstvo označava pivovaru koja posjeduje i pivovaru i pogon u većinskome vlasništvu. Vrlo blizak oblik craftu je gipsy pivarstvo, u kojem mali pivari nemaju svoj pogon, nego kuhaju i pune piva u pivovarama u kojima gostuju. Kako je većini pivara tek nedostižan san kuhati i gledati kako pivo napreduje na vlastitom posjedu, danas se takve može izbrojati na prste jedne ruke i red je da krenemo od njih.

/ CROPIX
Zagreb, 240914. Bastijanova 1. Mala tvornica piva, mala manufaktura u kojoj se proizvodi pivo. Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Pivovara Medvedgrad je prije više od dvadeset godina otvorila pivnicu na uglu zagrebačke Savske i Vukovarske i do preseljenja na današnje četiri lokacije (Ilica, Adžijina, Samoborska i Tkalčićeva) bila je nedodirljiva u segmentu mini pivovara. Tadašnja tri brenda prerasla su u 12 što stalnih, što sezonskih, a bitno je spomenuti i da se odnedavno pune i u boce od pola litre. Svijetlo, tamno, IPA, stout, pšenično, višnja te specijal Grička vještica – najjače Hrvatsko pivo sa 7,5% alc., definitivno je najširi rang piva i zaslužuje da ga isprobate!

/ CROPIX
Zagreb, 100715. Opatovina. Na Pivskom festivalu 2015 koji se odrzava na Opatovini predstavljaju se pive malih zagrebackih pivovara. Na fotografiji: kamion pivnice Medvedgrad. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Vunetovo je pivovara koju je jedna zaljubljena Poljakinja otvorila na Hvaru. Okus pšeničnog A’la American je neponovljiv, čisti Meditteraneo, no količine ograničene, pa je zato još više na cijeni! I Križevačko se pivo proizvodi na licu mjesta, gorče svijetlo i fino, kafenasto tamno, baš kao i Razum iz Samobora koji u svom opusu lagera ima još i crveno pivo. U blizini Buja nalazi se pivovara San Servolo, a u ponudi imaju svijetlo, tamno, crveno, kao i San Servolo Gold Limited edition.

Izvor fotografije: Foto

Mario Bošnjak s obitelji vodi pivovaru Bošnjak u Sičicama kod nove Gradiške, toči svijetli i tamni lager po regiji i na domaćinstvu, a boca ima po cijeloj Hrvatskoj. Sa svojim Slawonerom na vrata polako kuca MBC iz Požege, u Osijeku se može dobiti Dobri pantelija, u Varaždinu popiti lageri “nogometne” pivovare Kahli, dok je posebna priča Daruvarska pivovara, koja nipošto nije mala, nego uz usluge kuhanja drugih piva (Rock And Roll Beer za zagrebačku The Beertiju) radi i pivo koje se uklapa u segment modernih piva – njihov American Blond Ale 5th Element je vrhunsko mirisno i senzualno pivo. Craft pivovara Red Baron izbacila je istoimeno crveno pivo u malim bocama i svježim je voćnim okusom došla kao točka na i pokeru pivovara koji su ipak perjanice „Zanatske“ pivske scene i najbliže pojmu pravog crafta.

Abecednim redom, pivovara Holdem je izbacila Pale Ale All In kao pivo koje ne blefira. „Maskota“ im je Robert Knjaz, a pivo je iz kuhanja u kuhanje – sve bolje, meko, fino, nježno. Nova Runda je prva izbacila American Pale Ale, zatim Brown Ale (Brale), zatim skuhala pivo za tviteraše iz Crne Gore i usput Renesansno festivalsko pivo od koprive. Puno hmelja, mirisa, okusa i neuništivi i nezaustavljivi dvojac pivskih gurua Šuvak/Filipin natjerat će vas da dugo dugo pričate o onome što ste popili…

Izvor fotografije: Foto

Varionica za sada u bocama i bačvama ima Ale i Wittbier, i napala je poznata zagrebačka mjesta za izlazak, te ponosno drži visoko mjesto na crafterskoj sceni. Hmelj za kraj pripada trenutno najpopularnijima, Zmajskoj pivovari, i to s razlogom. Porter im je ušao među 15 najboljih, a pivovara u top 10 novootvorenih pivovara u 2014. prema američkom pivskom portalu www.ratebeer.com!

Zmajsko pivo ima i American Pale Ale impozantnog mirisa i divne arome i zauzima sve više mjesta u kafićima i na policama marketa. Dakle, predvodnik sjajne hrabre grupe mladih ljudi koji su riješili kvalitetom i konzistentnošću uljepšati život pivopijama. I u tome im za sada sjajno ide. Sretno im bilo, pivili!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:44