NAJBOLJI RESTORAN NA SVIJETU

PRIČA O RESTORANU MIRAZUR: „Granice? Nikada ih nismo vidjeli, ali smo čuli da postoje u glavama nekih ljudi!“

 Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page
U utorak je u Singapuru održana svečana ceremonija proglašenja najboljeg restorana na svijetu po izboru The World's 50 Best RestaurantS

Za francuski restoran Mirazur, čiji je vlasnik i glavni chef Argentinac Mauro Colagreco, ovo je bila uzbudljiva godina. Osim što je proglašen najboljim restoranom na Zemlji, Mirazur je ove godine postao i vlasnik tri Michelinove zvjezdice. U prilog mu svakako idu savršena lokacija i spretne ruke chefa. Mirazur se smjestio u gradiću Menton, u idiličnoj uvali okruženoj palmama, na planinskoj litici između Azurne obale i Ligurije, udaljen samo nekoliko koraka od talijanske granice. Menton je uspavani gradić, omiljen među turistima zbog svoje povoljne mikroklime i egzotičnih vrtova.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook stranica

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Pogled iz restorana se proteže na Sredozemno more, ali on nije jedini razlog za vožnju od sat vremena iz Nice do Mirazura. Kuhinja Maura Colagreca smatra se revolucionarnom i nerijetko ga prozivaju chefom koji je bitno unaprijedio francusku kuhinju. Maurova je kuhinja jedinstvena, nadahnuta morem, planinama i vrtovima restorana. Mirazur broji čak tri razine kaskadnih povrtnjaka koji nude najslađe plodove voća i povrća, a ove se godine upustio i u trogodišnji projekt obnove koji uključuje gradnju nove blagovaonice, proširenje samih povrtnjaka i unapređenje ukupnog doživljaja blagovanja. Ono što u restoranu ne uspije uzgojiti, Colegreco nabavlja na obližnoj tržnici Ventimiglia.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook stranica

Colagreco je Mirazur otvorio 2006. godine, a prvu Michelinovu zvjezdicu je dobio nakon samo godine dana. Druga je uslijedila 2012. godine, a ove je službeno postao jedini stranac u Francuskoj koji je vlasnik tri Michelinove zvjezdice. Nakon osvajanja prestižne nagrade, Colagreco je rekao: „Kakva luda godina, tri Michelinove zvjezdice i prvi u svijetu, sve u jednoj godini. Ovu ću godinu zauvijek pamtiti.“ I trebao bi, jer će mu ovo priznanje donijeti nezamislivu količinu publiciteta, ali i pritisak koji neminovno dolazi, kako s Michelinovim zvjezdicama, tako i naslovom najboljeg restorana na svijetu.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook stranica

Osim biljne, u restoranu, ali i Maurovom životu, vlada i etnička raznolikost. Roditelji su mu porijeklom Talijani, odrastao je u Argentini, a obrazovao se u najboljim restoranima u Francuskoj. „Danas slavimo Francusku i njezine vrijednosti: slobodu, jednakost i bratstvo. Nagradu posvećujem Francuskoj koja mi je dopustila da se izrazim, Argentini iz koje potječu sva moja sjećanja iz djetinjstva, Brazilu koji mi je podario ljubav mog života i Italiji odakle dolazi više od polovice mog tima“ – rekao je Colagreco u svom govoru. Razmjena i dijeljenje su sastavni dio filozofije Mirazura, a kako stoji i na njihovim internetskim stranicama, u Mirazuru su „sretni što rade s mladim i kozmopolitskim timom, koji podupire kulinarsku razmjenu na svim razinama.“

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook stranica

Sezonalnost je glavna karakteristika menija u Mirazuru, a na njemu nikada ne manjka povrća i voća te morskih plodova koji se love iz oceana koji okružuje restoran. Zamislite samo: fileti inćuna na prženom kosturu inćuna preliveni sokom od limuna iz Mentona ili pak kamenice s tapiokom, kremom od ljutike i kruškom, što je i Maurovo autorsko jelo. Ipak, privilegiju blagovanja u najboljem restoranu na svijetu nećete jeftino platiti, degustacijski meni za ručak će vam stanje na bankovnom računu umanjiti za otprilike 1 200 kuna, i to ako se radi o jeftinijem meniju koji ne služe na vrhuncu sezone, odnosno ljeti.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Degustacijski meni za večeru stoji oko 2 000 kuna. Ipak, ovdje se ne radi o meniju koji počiva na „foragingu“ (ubiranju divljeg bilja) koji dominira fine diningom posljednjih desetak godina, već o klasičnom i luksuznom fine dining meniju. Nakon objedovanja, odvojite pet minuta za šetnju preko talijanske granice u Grimaldi di Ventimiglia i sjednite na espresso u potpuno neluksuznom baru La Grotta.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Ovaj restoran koji privlači pozornost je Mentonu donio dašak glamura, ali još uvijek je ostao simpatičan gradić sa srednjovjekovnim srcem i impozantnom lokacijom između planina i mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:21