NEKA TEČE VINO

PRIČA OBITELJI DVANAJŠČAK-KOZOL: Prvi u Međimurju posadili crni pinot, usprkos činjenici da crne sorte u regiji do tada nisu bile toliko zastupljene!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Kad ovo proljeće zakoračite na osunčanu terasu Vinske kuće Dvanajščak-Kozol u Dragoslavcu kod Lopatinca nedaleko od Čakovca, pa vam nasmijana Tea Dvanajščak Vuković stisne ruku i pruži vam čašu svojeg od Decantera nagrađenog pušipela, preplavit će vas osjećaj da se nalazite točno tamo gdje trebate biti, okruženi zelenim vinogradima
Kad ovo proljeće zakoračite na osunčanu terasu Vinske kuće Dvanajščak-Kozol u Dragoslavcu kod Lopatinca nedaleko od Čakovca, pa vam nasmijana Tea Dvanajščak Vuković stisne ruku i pruži vam čašu svojeg od Decantera nagrađenog pušipela, preplavit će vas osjećaj da se nalazite točno tamo gdje trebate biti, okruženi zelenim vinogradima

Od početka devedesetih, kada su Rajka i Zdravko Dvanajščak sadili prve nasade vlastite vinove loze, koji obuhvaćaju osam hektara vinograda, do danas, kada njihov sin Viktor vodi podrum, a kći Tea Dvanajščak aktivno radi na promidžbi kako njihovih vina tako i Međimurja kao vinske regije u cjelini, vinarija Dvanajščak-Kozol obiteljski je pothvat u koji je uloženo puno truda i strasti.

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kako bi vino teklo kako treba, nekadašnji najmlađi sommelier u Hrvatskoj, a danas magistrica turističkog marketinga, Tea s članovima obitelji neumorno radi na tome da vinariju digne na višu razinu te da Hrvate i sve brojnije turiste upozna s golemim potencijalom svoje regije.

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Teško je odrediti kad sam se točno uključila u rad vinarije, pogotovo kad živim u tome. Svakako sam se intenzivnije počela baviti poslovima u vinariji u srednjoj školi i na fakultetu, kada su počeli sajmovi i promocije te kada je nastala kušaonica - započela je razgovor Tea Dvanajščak.

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Znanja stečena na fakultetu od samog početka primjenjuje u vinariji, svjesna koliko su marketing i komunikacija s posjetiteljima i kupcima važni. - Možeš ti imati dobar proizvod, ali ako ga doma skrivaš, ništa nisi postigao - ističe. - U doba društvenih mreža postoje razni kanali na kojima uz minimalna ulaganja možeš puno postići, samo je bitno da primamiš ljude da te prate. Od velike važnosti su i povratne informacije koje dobivamo kada preko tih mreža objavljujemo. I tiskani mediji igraju veliku ulogu, gastronomski časopisi u kojima se prezentiraju regija i vina - dodaje.

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

A među međimurskim vinima koja vrijedi predstaviti javnosti više nisu samo bijela, nego im društvo prave i crna. Naime, upravo je obitelj Dvanajščak-Kozol prva u Međimurju posadila sortu crni pinot, usprkos činjenici da crne sorte u samoj regiji do tada nisu bile toliko zastupljene.

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Budući da smo hladna kontinentalna regija, a crni pinot dolazi upravo iz jedne takve, mojim je roditeljima bilo logično da bi naša nadmorska visina i postojeći klimatski uvjeti bili idealni za njegov uzgoj. Međimurje nikad nije bila regija crnih vina, ali uz klimatske promjene i jača ljeta imamo u dobrim godinama jako dobre rezultate - opisuje Tea utjecaj svojih roditelja na regionalnu scenu. No, to nije jedini aspekt u kojem je bračni par Dvanajščak-Kozol pomogao učiniti korak naprijed. Naime, s kolegama su upravo oni osnovali Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae. - Kada su naši roditelji krenuli s tom udrugom, napravili su veliki napredak. Danas je naša mlađa generacija vinara u kontaktu doslovno na dnevnoj bazi, dijelimo međusobno informacije i sugeriramo si nekad što činiti. Udruživanje nam samo po sebi omogućuje zdravu konkurenciju jer zajednički možemo u kraćem roku postići kvalitetniji rezultat. Za sada još nismo toliko turistički razvijeni. Jest da u Međimurju imamo 365 dana turizma, no uz udruživanje vinara to se može kvalitetnije proširiti - istaknula je.

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

S kolegama iz devet međimurskih vinarija, Tea je prošle godine u Čakovcu pomogla pokrenuti uzbudljiv projekt Mlado Međimurje, koji je privukao veliku pozornost posjetitelja. - Pet godina smo pričali o tome da kao mladi vinari zajedno na tržište izbacimo mlado vino i 2018. godine smo to napokon učinili. Svi smo na prekretnici jer nasljeđujemo OPG-e i obrte naših roditelja i zato smo odlučili zajednički nastupiti. Dogovorili smo pravila kakva ta vina moraju biti te zajedno kušamo vina u procesu izrade, ali i kad ih punimo u boce, jer kvaliteta vina mora biti na nivou. Spojili smo se s gradom, dugo smo razgovarali s gradonačelnikom Čakovca o tome što možemo napraviti. Ljudi su jako dobro reagirali jer konačno imaju nešto kvalitetno u periodu Martinja. Osim naših vina, posjetitelji su mogli kušati tipična jela kao što su buncek, krvavica, zelje i slične delicije, uz koje i najbolje ide mlado vino.

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Iz godine u godinu, a na račun brojnih nagrada koje Međimurci dobivaju za turizam i kvalitetu vina koja rade, Međimurje se nametnulo kao vinska regija čije vrijeme tek dolazi. - Samo Međimurje ima kvalitetna i vrhunska vina, no ljudi to nisu znali i nisu bili upućeni, nego su mislili da je to regija jednostavnih vina koja se rade u velikim količinama. Kad pogledaš unatrag pet do deset godina, tek smo tada polako krenuli na sajmove i promocije. Kako ljudi neprestano žele nešto novo, proteklih godina naglasak je stavljen na našu vinsku regiju, u kojoj nastaje sve, od pjenušaca do vrhunskih ledenih berbi - naglasila je Tea.

S kolegama iz regije, osim što razmjenjuje savjete i ideje, Tea Dvanajščak često i putuje jer smatra da bi "svaki vinar koji drži do svoje vinarije i svojih budućih investicija trebao vidjeti kako u drugim regijama svijeta funkcionira tehnologija, ali i marketing i prodaja".

Cakovec, 181219. 
U selu Dragoslavec kod Lopatinca, nedaleko od Cakovca vinarija je Dvanajscak Kozol, obiteljska prica; Tea zaduzena za marketing, degustacije  brat Viktor tehnologi voditelj podruma, mama Rajka degustacijski menii i kuhinja, tata Zdravko vinograd. Prava obiteljska prica. 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Svako putovanje nam traje nekoliko dana i dnevno posjetimo tri do četiri vinarije. Kada putujemo, ono što vidimo uspoređujemo s našom regijom. Prije pet godina bili smo u Tokaju u Mađarskoj, gdje se proizvode vrhunski furminti, odnosno vino od sorte koju mi zovemo pušipel. Upravo tamo smo vidjeli koji potencijal pušipel ima u odležavanju u bačvama. David Štampar i ja svake godine na godišnjoj skupštini predložimo planove za godinu koja slijedi i uvijek planiramo izlet u strane države jer svake godine želimo otići jednu od bližih vinskih regija. Prošle smo godine bili u Alto Adigeu, a planiramo otići i u susjednu Srbiju - prepričala nam je Tea.

Obitelj Dvanajščak prepuna je planova, a Tea nam je za kraj otkrila da će nova godina biti cijela u znaku proširenja. - Prijavili smo izgradnju podruma do nekih 300.000 litara s drvenim bačvama i inoksom, kao i proširenje kušaonice sa 40 na 80 sjedećih mjesta. Čekamo odobrenje zahtjeva za financiranje, pa se nadamo da ćemo s radovima moći početi na proljeće ili ljeto - optimistična je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 04:30