VAŽNOST GRIMALDE

Prije 20 godina zasađene su prve loze na Grimaldi, jednom od najvažnijih položaja u Hrvatskoj

 Ivica Matošević Facebook Page/
Grimaldu je vinskim arhivama top restorana na šest kontinenata, a vinski kritičari svake godine potvrđuju Matoševićevu umjetnost.

"Otprilike na današnji dan pred dvadeset godina, uz pomoć dragih prijatelja posadili smo prve loze na Grimaldi. Bio je to izbor srca, a pamet se otada u tragovima povremeno pojavi, taman koliko treba. Svih tih dvadeset godina otkrivali smo tajne ovog posebnog mjesta, kako bi ih najbolje što znamo napunili u bocu. Loze su odrastale opaljene suncem, odradile pubertet na strmim flišnim terasama i naravno da su danas drukčije od uobičajenih. Zato volim Grimaldu. Tvrdoglavi koščati karakter, iskonski terroir, spoj živosti visine vinograda i mineralne teksture, kao stvoren za veliko vino koje traje. U ustima i u boci" podijelio je svoje razmišljanje Ivica Matošević na društvenim mrežama o fenomenalnom položaju gdje je zasadio prve loze prije dvadeset godina, a koje je iznjedrilo neka doista spektakularna vina.

Grimalda je neodoljivo mjesto na vrhu brda u srcu Istre koji je dobrim dijelom prošaram dvorednim terasama koje je Matošević izveo sa svojim timom slijedeći konfiguraciju terena zbog mehanizacije i regulacije površinskih voda. Već u prvim godinama vinograda postalo je sasvim jasno kako se radi o vrlo posebnom terroiru, a stručnjak Saša Špiranec nadovezao se na prvotne impresije s mišlju da vina s Grimalde mnogo više utjelovljuju terroir od same sortnosti. Baš zbog te nedvojbene posebnosti terroira, Matošević se odlučio da će buteljirati kupaže sorti s Grimalde. Tako je nastala glasovita Bijela Grimalda, kupaža sauvignona, chardonnaya i malvazije te Crna Grimalda koju čine merlot i teran. Vina danas u mnogočemu se razlikuju od prvih koraka te ona danas zrače kompleksnošću, ali i šarmantnom razigranosti. Matošević je poetski precizan, osluškuje disanje prirode ali i duboko ulazi u problematiku mikrobiologije tla i meteorološke analitike kako bi što bolje predvidio daljnje aktivnosti u vinogradu. U podrumu su tehnološki orijentirani ka vinifikaciji u drvu ali taman toliko da drvo ne preuzme glavnu ulogu već da terroir dobije gladak, užitan, prepoznatljivu notu. Grimaldu obožavaju diljem svijeta, prisutna je u vinskim arhivama top restorana na šest kontinenata, a vinski kritičari svake godine potvrđuju Matoševićevu umjetnost. Grimalda je u ovih dvadeset godina rodila neka doista spektakularna vina i zato s posebnom zahvalnosti treba isticati ovakve dirigente vinskih orkestara kao što je Matošević kad god se za to pruži prilika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:22